Foto: srbija.gov.rs/Slobodan Miljević

Završetak Dunavskog koridora do septembra iduće godine

Vesti Autor: M.S. | 16:08 Sreda, 26 06 2024 Foto: srbija.gov.rs/Slobodan Miljević

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević obišao je danas radove na izgradnji završnog sloja asfalta na prvoj deonici Dunavskog koridora kod petlje Požarevac, najavivši da će ta brza saobraćajnica biti završena u septembru 2025. godine, što je 15 meseci pre ugovorenog roka.

Vučević je objasnio da je od kineskih partnera dobio uveravanja da će do tog roka cela saobraćajnica u dužini od 68 kilometara biti završena i potpuno spojena, sve od auto-puta Beograd – Niš do Golupca, nakon čega nas čeka dalja gradnja saobraćajnice ka Donjem Milanoviću i spajanje ostatka istočne Srbije.

On je izrazio uverenje u to da će Dunavski koridior preporoditi ceo Braničevski okrug i da će Srbija uskoro postati najlepše mesto za život u Evropi.

Požarevac će biti bliži i dostupniji i dobiće priliku da se bolje razvija, i ne samo taj grad, već i Veliko Gradište, Golubac i Smederevo, kao deo Dunavskog okruga. To je nešto što smo do sada mogli samo da sanjamo, naveo je Vučević.

Predsednik Vlade je istakao da se nada da će posle izgradnje te saobraćajnice više ljudi dolaziti u ovaj deo Srbije, a da će oni iz Braničevskog okruga koji danas žive u inostranstvu, da se vrate i da ovde nastave svoje živote.

Na ovome se neće stati jer je u planu izgradnja mosta koji će spojiti Belu Crkvu, Banatsku Palanku i Ramsku tvrđavu, čime će taj, nekad najzapostavljeniji ili najudeljeniji deo Južnobanatskog okruga biti povezan sa Braničevskim okrugom, istakao je premijer.

Prema njegovim rečima, to će biti najistočniji most u Srbiji koji će povezati naše dve obale na Dunavu i spojiti Južni Banat i Braničevski okrug za sva vremena.

Vučević je dodao da nas čeka i projektovanje auto-puta Beograd-Vršac, a onda i od Vršca ka Beloj Crkvi.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je da će, umesto prvobitno planiranih 23 kilometra Dunavskog koridora, izuzev mosta preko pruge kod Krsne, do kraja godine biti pušteno 30, a možda i 35 kilomeatara.

To znači da će do kraja godine Požarevac biti na mreži auto-puteva i brzih saobraćajnica, kao što će biti i Loznica, Kraljevo, Valjevo. To pokazuje kako se Srbija razvija, rekao je Vesić.

On je ukazao i na to da će se sa izgradnjom brže saobraćajnice, potpuno promeniti odnos investitora prema Braničevskom okrugu, jer je iskustvo pokazalo da gde god se izgradi put ili pruga, dolaze ulagači.

Ovde ćemo imati industrijsku zonu, gde će investitori moći da otvore fabrike, što znači i nova radna mesta, bolji standard građana, koji će imati bolju vezu sa drugim delovima Srbije, rekao je ministar.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming rekao je da će kineska kompanija raditi veoma vredno i truditi se da projekat bude završen na vreme i kvalitetno.