Foto: srbija.gov.rs

Žarić Kovačević razgovarala sa predstavnicima CRTE i Zeleno-levog fronta

Vesti Autor: M.S. | 08:48 Sreda, 15 05 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević održala je u prostorijama Ministarstva sastanak sa predstavnicima nevladine organizacije CRTA i predstavnicima političke stranke Zeleno-levi front, a koji su ujedno i članovi Radne grupe za unapređenje izbornog procesa Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije.

Povod sastanka je odluka Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije nakon donošenja Zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojom je omogućeno članovima i zamenicima članova Radne grupe da prate primenu člana 2. pomenutog zakona.

Sastanak je održan kako bi se definisao način i uslovi pod kojima će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave omogućiti zainteresovanim članovima i zamenicima članova Radne grupe da prate realizaciju navedenih aktivnosti.

Na Drugoj sednici Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, koja je održana 10. maja, donet je Zakon o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Članom 2. Zakona propisano je da će birač koji je upisan u birački spisak, a koji je u periodu posle 3. jula 2023. godine prijavio prebivalište u jedinici lokalne samouprave, odnosno u gradskoj opštini u kojoj su za 2. jun 2024. godine raspisani lokalni izbori, biti upisan u deo biračkog spiska prema mestu prebivališta koje je imao na dan 3. jula 2023. godine.

U Vladi Republike Srbije planiran je sastanak sa Radnom grupom za unapređenje izbornog procesa Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.