Foto: srbija.gov.rs

Saradnjom opština Šumadijskog upravnog okruga do boljih uslova života građana

Vesti Autor: M.S. | 16:32 Sreda, 10 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević sastala se danas u Kragujevcu sa načelnicom Šumadijskog upravnog okruga Biljanom Ilić Stošić, gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i predsednicima opština iz tog upravnog okruga.

Žarić Kovačević je uputila poziv opštinama sa tog područja da međusobno sarađuju i da se udružuju u različitim oblastima kako bi ostvarile još bolje rezultate, poručivši da im je to ministarstvo siguran partner na putu stvaranja boljih uslova za život građana.  

Prema njenim rečima, Ministarstvo je do sada uložilo u Šumadijski upravni okrug više stotina miliona dinara, pri čemu se trenutno u Topoli gradi dečje igralište i teretana na otvorenom, što je podržano sa više od 20 miliona dinara, dok je prošle godine u ovoj opštini unapređena javna rasveta.

Žarić Kovačević je naglasila da je to ministarstvo tri godine zaredom finansiralo održavanje etno-sajmova, kao i da je uložilo 28 miliona dinara u rekonstrukciju fiskulturne sale Srednje škole „Kralj Petar Prvi“, koja je završena prošle godine.

Takođe, u opštini Lapovo ove godine renovira se prostor za vatrogasnu službu, rekla je ona i dodala da je Ministarstvo nedavno pomoglo da se u Batočini modernizuje mreža javnog osvetljenja.

Prema njenim rečima, od 2021. godine u Aranđelovcu funkcioniše jedinstveno upravno mesto, a u Rači ono radi već godinama.

Ona je predočila da je Ministarstvo pomoglo prvu fazu adaptacije Doma kulture u Kniću, a u Rači je prošle godine modernizovan rad lokalnog parlamenta uvođenjem sistema za elektronsko vođenje sednica.

Ministarka je istakla da Kragujevac u narednom periodu očekuju velika ulaganja države, istakavši da je prema planu „Skok u budućnost“ predviđeno ulaganje u infrastrukturu, kao i u izgradnju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac.