Foto: ig/vesicg

PRODATA ŠEĆERANA - Ministar Vesić se nada da će država REAGOVATI

Vesti Autor: K.C. | 16:18 Utorak, 11 06 2024 Foto: ig/vesicg

Kompleks „Fabrike šećera“ za 690 miliona dinara je na javnom nadmetanju danas kupila firma „Vrenje d.o.o“, koja se nalazi na istoj adresi kao i Šećerana u Radničkoj 3 u Beogradu.

Kupac Šećerane je „Društvo sa ograničenom odgovornošću Industrija špirita Vrenje Beograd (Čukarica)“, a firma je registrovana za proizvodnju ostalih prehrambenih proizvoda.

Međutim, interesantno je da je vlasnik jedne trećine „Vrenja“ je firma „Konkord vest“ Željka Drčelića, registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada.

„Konkord vest“ je, prema pisanju medija, poznat po nizu poslova koje su radili za državu, među kojima je i rekonstrukcija zgrade policije u LJermontovoj ulici. 

Profesor Branislav Dimitrijević iz Zeleno-levog fronta ocenio je danas, nakon prodaje Stare šećerane u Beogradu za 690 miliona dinara, da to nije bila licitacija već „sramotan događaj“ i pozvao građane da zaustave „pljačkanje i prodaju javnog dobra“.„Ovo je bilo sramotan događaj.

,,Mi smo pokušali da objasnimo ljudima da je najbolje da ovu licitaciju prekinu, zbog toga što se mora staviti tačka na dalju rasprodaju javnog dobra ovoga grada“, rekao je Dimitrijević novinarima.

Dimitrijević je naveo da se radi o prostoru koje je za industrijsko nasleđe proglašeno 1984. godine, kao i da je po dva osnova ta fabrika šećera zaštićena.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović smatra da licitacija nije bila sprovedena prema zakonu i da cena šećerane koja je postavljena na sajtu nije obrazložena u pratećem dokumentu, odnosno da javnost ne zna ko je radio procenu imovine.

Povodom licitacije i kupovine Šećerane oglasio se i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da je očigledno da je stečajni upravnik žurio sa prodajom tog kompleksa za male pare, ali da država ima pravo preče kupovine koje će, uveren je, iskoristiti, kako bi taj prostor bio revitalizovan i očuvan.

Stara šećerana je, prema Vesićevim rečima, zaštićeno kulturno dobro i da je na tom prostoru nemoguće bilo šta graditi.

,,Kompanija koja je kupila Staru šećeranu ne može da očekuje da se bilo kada promeni bilo kakav urbanistički plan. Uslovi mogu da budu samo stroži, jer Šećerana mora da bude obnovljena i zaštićena. Oni Šećeranu nisu kupili da bi ulagali u kulturu“, jasan je ministar Vesić. Istakao je da država ima pravo da u roku od mesec dana prihvati tu cenu i po toj ceni otkupi Staru šećeranu, izrazivši nadu i uverenje da će država tu mogućnost i iskoristiti, kako bi kompleks pripao državi. „Onda će država tražiti partnera koji bi zajedno sa nama uložio u revitalizaciju Stare šećerane, koja bi postala mesto za kulturu, pozorišta, galerije, prostor na ponos Beograda, kao novo mesto po kojem se Beograd prepoznaje“, rekao je Vesić. Naveo je da sve evropske metropole imaju bivše industrijske komplekse koji su pretvoreni u mesta za kulturu. Ovde je reč o 11 hektara, u centru grada, gde će biti metro stanica, tako da Šećerana zaslužuje da bude obnovljena, dodao je ministar. „Nije moralo da se radi na ovaj način. Očigledno je stečajni upravnik žurio da po svaku cenu zaradi svoju proviziju i proda Staru šećeranu, ali, hvala bogu, zakon daje državi mogućnost da je kupi i siguran sam da će država tu mogućnost i iskoristiti - zaključio je ministar Vesić.