Foto: mod.gov.rs

Završena međunarodna vojna vežba "Platinasti vuk 24"

Vesti Autor: M.S. | 17:00 Četvrtak, 20 06 2024 Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su Danu visokih zvanica na međunarodnoj taktičkoj vežbi obučavanja „Platinasti vuk 24“ u bazi „Jug“ kod Bujanovca.

Gašić je čestitao učesnicima uspešno realizovanu vežbu i istakao značaj ovakvog uvežbavanja, koje donosi razmenu iskustava sa kolegama iz drugih oružanih snaga.

Prema njegovim rečima, na taj način Vojska Srbije podiže svoju sposobnost, interoperabilnost i uvežbanost da može da učestvuje u multinacionalnim mirovnim operacijama.

Mojsilović je istakao da ova vežba stavlja Vojsku Srbije u priliku da sa predstavnicima nekoliko inostranih zemalja realizuje sadržaje koji su direktno usmereni na izgradnju njenih kapaciteta za učešće u multinacionalnim operacijama i izgradnju sposobnosti za angažovanje u multinacionalnim operacijama pod zastavom Ujedinjenih nacija i u okviru Evropske unije.

Direktor Združenog štaba Nacionalne garde Ohajo brigadni general Džef Votkins istakao je da se značaj ovakvih vežbi ogleda u većem broju obuka i u tome što pripadnici oružanih snaga prenose znanja drugima i uče od međunarodnih partnera, s ciljem bolje saradnje.

Na vežbi „Platinasti vuk 24“ učestvovali su pripadnici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije. Zemlje posmatrači ove godine su Bugarska, Grčka i Nemačka.