Foto: Zoran Spalajković

Uručene književne nagrade "Dragiša Kašiković"

Lifestyle Autor: P.D. | 23:51 Petak, 17 06 2022 Foto: Zoran Spalajković

Tradicionalna nagrada Izdavačke kuće „Srpska reč“ „Dragiša Kašiković“ danas je uručena dobitnicima po 25. put u Udruženju književnika u Beogradu.

Ovogodišnji laureati priznanja za vrhunski profesionalni domet i širenje slobode stvaralaštva u oblastima kojima se bave postali su: Svetislav Basara, jedan od najznačajnijih, najdarovitijih, najuticajnijih, najčitanijih i najpoštovanijih savremenih srpskih književnika; Dr Zoran R. Tomić, redovni profesor Upravnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i šef je Katedre za javno pravo na matičnom fakultetu. Jedan od najvećih autoriteta pravne nauke u Srbiji i regionu, ali i zapaženi kolumnista i daroviti književnik; Radivoje Bojičić, istaknuti srpski autor romana i priča, dramski pisac, scenarista, aforističar, istraživač istorije našeg humora i satire i dugogodišnji glavni i odgovorni urednik „Ježa“, najdugovečnijeg balkanskog i jedinog domaćeg štampanog satiričnog časopisa.

O dobitnicima je odlučivao žiri u kojem su bili književnik Aleksandar Čotrić, predsednik Matice iseljenika Srbije Miodrag Jakšić i urednik „Srpske reči“ Aleksandar Cvetković. Priznanja je dobitnicima u ime „Srpske reči“ uručila Danica Drašković.

Danas uručena nagrada ustanovljena je 1994. godine u znak sećanja na Dragišu Kašikovića, svestranog političkog emigranta, rođenog 1932. u Hadžićima kod Sarajeva, a ubijenog sa devetogodišnjom poćerkom Ivankom Milošević, 19. juna 1977. godine u redakciji lista „Sloboda“ u američkom gradu Čikagu. Kašiković se podjednako uspešno bavio novinarstvom, publicistikom, prevođenjem, književnošću, slikarstvom i muzikom. Bio je i istaknuti borac u redovima srpske emigracije za demokratski preobražaj Jugoslavije i poštovanje ljudskih prava koja su grubo kršena u jednostranačkom poretku.

Ove godine je nagrada "Dragiša Kašiković" dodeljena i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.