Foto: tw/eurofootcom

Đani Infantino ponovo IZABRAN za predsednika FIFA

Sport Autor: K.C. | 13:43 Četvrtak, 16 03 2023 Foto: tw/eurofootcom

Đani Infantino ponovo je izabran za predsednika Svetske fudbalske federacije (FIFA), što znači da će prevoditi jednu od najznačajnjih sportskih organizacija bar do 2027. godine.

Infantino je rođen u Švajcarskoj, roditelji su mu bili italijanski imigranti,  po struci je pravnik, a postao je čelnik vodećeg tela svetskog fudbala 2016. godine, nasledivši Sepa Blatera, koji je u međuvremenu pred sudom odgovarao za finansijske malverzacije, ali je oslobođen.

On je i 2019. godine dobio poverenje da nastavi da vodi FIFA.

„Ovo je neverovatna čast i privilegija i velika odgovornost“, rekao je Infantino na 73. Kongresu FIFA u Kigaliju u Ruandi u četvrtak.

„Obećavam da ću nastaviti da služim Fifi i fudbalu širom sveta.

„Onima koji me vole, a znam da ih ima mnogo, i onima koji me mrze… Volim vas sve.“

Ove nedelje, FIFA je objavila planove o proširenom Svetskom prvenstvu 2026. i predstavila novo klupsko prvenstvo sa 32 tima.

Sindikati igrača i španska liga kritikovali su planove.

„Kada čujem da ima previše fudbala, da, možda na nekim mestima, ali ne svuda“, rekao je Infantino.

„U stvari, u većini delova sveta nema dovoljno fudbala. Treba nam mnogo više, a ne manje takmičenja, želimo da se fudbal razvija širom sveta''.

„Razgovaramo o organizovanju Svetskog klupskog prvenstva za žene i Svetskog prvenstva u fudbalu u martu svake dve godine, kada timovi ne mogu da igraju kvalifikacije“, rekao je novi-stari predsednik FIFA.

Na Svetskom prvenstvu 2026, koje će biti održano u Sjedinjenim Državama, Meksiku i Kanadi, broj ekipa će se povećati sa 32 na 48.

Turnir će imati 104 utakmice, a ne planiranih 80 nakon što je FIFA promenila predloženi format od 16 grupa od tri selekcije na 12 grupa od po četiri.

Reprezentacije učesnice će morati da odigraju osam mečeva da bi osvojile turnir, u poređenju sa sedam na Svetskom prvenstvu 2022.

Svetsko klupsko prvenstvo sa 32 tima će biti održavanoi svake četiri godine od juna 2025.

Predsednik FIFA je govorio i o mogućnosti da se u fudbal uvede limit plata.

„Nastavićemo da razvijamo naše principe dobrog upravljanja, a možda ćemo razmotriti povećanje transparentnosti transfera i plata.

„Možda će biti potrebno uvesti ograničenje, moramo da razmislimo kako to možemo da uradimo“, dodao je.