Foto: x/stathopoulosth

DOBRO JUTRO SRBIJO! Novak TRIJUMFOVAO u zoru!

Sport | 03:10 Nedelja, 02 06 2024 Foto: x/stathopoulosth

Ljubitelji sporta navikli su u ovo doba godine da ostaju budni zbog Nikole Jokića i Denver Nagetsa, generalno zbog NBA plej-ofa, ali su večeras dočekali zoru sa Novakom Đokovićem.

Posle četiri i po časa ljutog boja slomio je u trećem kolu borbenog Italijana Lorenca Musetija sa 7:5, 6:7 (6:8), 2:6, 6:3, 6:0.
Meč je počeo razmenom brejkova, i tada je bilo jasno da je duga noć pred nama. Posle toga, oba tenisera su bila sigurna u svojim servis gemovima, sve do rezultata 6:5 za Đokovića, koji je onda lukavo napao Musetija u narednom gemu, napravio brejk i tako došao do početne prednosti.

Italijan je u prošlosti umeo da bude nezgodan rival, a to je bio slučaj i ove noći. Iako je srpski as poveo sa 3:1 u drugom setu, Museti je imao odgovor, uspeo je da se vrati, a onda i uvede set u taj-brejk. Poznato je da je Novak „kralj taj-brejkova", ali ovoga puta je 15 godina mlađi Museti nadmudrio najboljeg igrača na planeti.

U istom ritmu nastavio je u trećem setu, dok je Đoković sa druge strane propustio. Ovaj je to prepoznao, napravio brejk za 3:1, a kasnije i za 6:2 i prednost od 2:1 u setovima. Delovalo je da je Novak na kolenima, ali...

Đoković je povratio snagu, odlično je parirao razigranom Musetiju i strpljivo čekao njegov pad u igri. Kada ga je dočekao, svet se rušio Italijianu. Počeo je da greši, a to jedan od najboljih svih vremena ne prašta. Na dominantan način poveo je sa 5:2, a potom i potvrdio poravnjanje u setovima - 2:2.

Usledio je odlučujući peti set. Ova dva tenisera su jednom već rešavala pitanje pobednika u petom setu, bilo je to 2021. godine, kada je Museti bio primoran da preda meč, a umalo se to i sada nije dogodilo. Vidno je bio premoren, dok je Đoković pronašao kakvu-takvu snagu u tri ujutru.
Odmah je napravio brejk i munjevito poveo sa 4:0. Nije bilo spasa za Italijana, koji je brzo položio oružje i pomirio se sa neizbežnim porazom.

Đoković, inače trostruki osvajač Rolan Garosa, u osmini finala odmeriće snage sa Argentincem Franciskom Serundolom, (27. mesto), koji je bio bolji od Amerikanca Tomija Pola (14) s 3:6, 6:3, 6:3, 6:2.
Taj meč na programu je u ponedeljak, nadamo se u ranijem terminu...