Foto: kss.rs

Košarkašice Srbije DEMOLIRALE reprezentaciju Kine

Sport Autor: K.C. | 16:32 Sreda, 31 07 2024 Foto: kss.rs

Košarkaškašice  Srbije demolirale su Kinu u drugom kolu Olimpijskih igara sa 81:59 i na taj način obezbedile prolazak u nokaut fazu najveće smotre svetskog sporta.

Selektorka našeg nacionalnog tima Marina Maljković u izjavi za medije složila se da je ovo možda i najbolja utakmica generacije.

Imale smo i na Svetskom prvenstvu velikih utakmica. Mislim da je utakmica protiv Brazila bila velika. Ko prati žensku košarku, posebno sad s ovim trendom u Americi, sve mogao je da vidi kvalitet centara Brazila, znači njihovog najdominantnijeg centra. U tom smislu, kažem njihov. Brazila je bila preteška utakmica sa svim okolnostima tamo, jer sve je bilo teško tamo, je mnogo, mnogo teško van svih okvira i utakmica pred njihovim navijačima. Tako da, to je isto jedna velika utakmica, samo to. A ovo je, hajde i najveća. Znači, bilo je utakmica u Australiji, bila je ta utakmica u Brazilu koju bih sigurno izdvojila i ovo je, naravno, po Olimpijske igre i sve, najveća sigurno.
Bila je ovo najbolja partija u najboljem momentu.

Dobro, mislim, definitivno je važno da se izdigneš iz onoga svega što se dešavalo u prvoj utakmici. Tu je najviše bolelo to što smo u prvom poluvremenu prikazali nešto što je sasvim korektno. To ćete se složiti tek danas sa mnom, kada vidite Portoriko, Španija... Znači, mnogo je teško, ne znam kakvi trenuci i Nigerija tamo i Nemačka, Belgija. Mislim, vidite kakav je haos i kakav je to kvalitet. Prosto 12 najboljih ekipa sveta, tako da... ali opet, kažem, boli ono što smo u drugom poluvremenu igrali, nešto što nema veze s mozgom, ne, prosto to sebi ne možemo da dopustimo. Shvatili su poruku, kažem opet, čestitam svojim igračicama, mnogo je teško da bit će ovo u Kinu", rekla je Maljkovićeva, pa nastavila:

Mnogo, mnogo teško, to je izvanredan tim, WNBA igrači, sve su u jednom timu. Znači, nema stavke koju možemo da kažemo, znači, svi su u Sičuanu, ili dva kluba podeljeni. Liga sa 18 klubova. Znate koliko ih poštujem, liga koje će sad uzme, imali su uvek pravo na jednog stranca, sad će da uzmu dva, tri stranca. Oni će potpuno da, što s toga tiče, još i dalje ponavljam, ugase Evropu, a mi smo takav jedan tim pobedili. Stvarno, stvarno velika stvar, ogromno iskustvo. Da li je WNBA, da li je Evroliga, da li je Kineska liga, gde su, kažem, opet svi u dva vodeća kluba, jedan od njih je sad Miloš Pađa, naš trener tamo. Tako da, velika pobeda.

Cilj je ostvaren, a Marina se podsetila kako je došlo do ovoga.

-Pričati sa njima, setite se šta sam rekla na aerodromu, da je mnogo lakše bilo u Riju, kada je ovo bio prvi put za prethodnu generaciju, jer smo tri utakmice izgubili. Igrali smo sramotno, kao u drugom poluvremenu protiv Portorika, ali smo se izvukli posle, protiv Senegala, Kine, tada. Sada to ne možeš. Dolaziš, i potpuno ne znaš ništa o Olimpijskim igrama, malo neka igračica zna, pa to nije dovoljno, kako da kažem. Imaš opet toga koje ne znaju i puno ih imaš. Dakle, moj jedini fokus je bio da svakodnevnim radom i pažnjom na svaki detalj, šta se dešava okolo, kako da to, mislim, da držim tim, da držim grupu, umesto da razmišljam idemo korak po korak i sad idemo korak po korak - istakla je Marina, a zatim i dodala:

Svaka sitnica je važna, kad se odmaraju, kad spavaju i tako dalje i tako dalje i to su i pokazale. Kažem, imale su definitivno reakciju, shvatile te stvari, shvatile važnost svakog detalja u ovom životu na ovako velikim takmičenjima. To je nešto što je potpuno specifično, tako da zbog toga i zbog toga što je svih 12 to prihvatilo na našem sastanku posle ovoga, shvatile su i počele da se ponašaju na jedan način. Evo vi vidite kako mi igramo. E sad, nastavljamo dalje, sad nastavljamo dalje, potpuno isto, bez nikakve promene, opet idemo bez velike ciljeva, bez bilo koje vrste ometanja i pokušavamo, samo svaki dan za danom, dan za danom, trening za treningom, utakmice za utakmicu, da ne stajemo, da vidimo šta su svi naši maksimum i maksimum. Sigurno da nismo došli da ne popadamo svi zajedno", rekla je Maljković.

Sledi utakmica sa Španijom za prvo mesto.

Nastavljamo dalje potpuno isto, bez ikakve promene, velikih ciljeva i bilo koje vrste ometanja, dan za danom, trening za treningom, utakmica za utakmicom, da ne stajemo. Da vidimo šta je maksimum maksimuma", zaključila je Marina Maljković.