Foto: fb/Dragan Stojković Piksi

Selektor Srbije Dragan Stojković obratio se JAVNOSTI pred odlazak reprezentacije na Mundijal

Sport Autor: K.C. | 13:05 Ponedeljak, 14 11 2022 Foto: fb/Dragan Stojković Piksi

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi, obratio se danas medijima, pred odlazak na Mundijal u Katar.

Glavna tema pred Katar je stanje dvojice napadača - Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića, koji su u poslednjom periodu bili van terena zbog povreda.

- Nijedan trener ne voli kad su mu igrači povređeni. Oni su duži period van tima. Dobro je da ja verujem da će biti spremni, da se radi na tome. Ima jedna pesma od Aleksandre Prijović "nije kome je rečeno, već kome je suđeno". Ja se nadam da će biti sve u redu. Naći ćemo rešenje. Družiću se sa medicinskim stafom u narednim danima. Igrače još nisam video. Valjda će uskoro svi doći. Ima još vremena do prve utakmce protiv Brazila. U skladu sa svime ćemo donositi odluke. Izlazimo na teren sa najjačim mogućim sastavom. Nemam dilemu, s obzirom na mentalitet naših igrača, da će dati sve od sebe da budu spremni. A da li će igrati zajedno, to ćemo videti, rekao je selektor.

- Vlahović je u trenažnom procesu, za Mitra sam čuo da je bio na štakama. On će ići na Mundijal i bez noge. Čak možemo i glavu da mu skratimo, opet ćemo ga voditi. Mada, mi do noćas imamo vremena da promenimo neke stvari. Poslednji je dan za konačan spisak. Videćemo. Mitar će ići pa i bez noge. Da li će igrati tako? Što da ne, da imamo igrača sa jednom nogom i budemo jedinstveni u svetu. On je svojim ponašanjem pokazao sve. Takav je mentalitet. Verujem da će biti sve kako treba.

Selektor Stojković se osvrnuo i na spisak pozvanih igrača kao i na nedavna dešavanja u FSS.

- Na širem spisku je bilo 35 igrača. Da li je ovo nagrada za ovih 26? Nije nagrada, već zasluga za sve što su uradili tokom kvalifikacija. Rezultata koji su ostvarili, ponašanja koje su imali, stvorili su harmoniju i demonstrirali kvalitet. Apsolutno zaslužuju da nose dres Srbije. Ko nije na spisku, vrata nisu zatvorena. Svi su kvalitetni i budućnost našeg fudbala. Na njih će se računati najozbiljnije. Neko je morao da otpadne. Ovaj spisak je logični splet okolnosti. Doneta je odluka hladne glave i čistih misli, bez ikakvih pritiska, u dogovoru sa sportskim sektorom. Ovi momci sa spiska apsolutno zaslužuju da budu deo Mundijala. Ima i nekih objektivnih razloga zašto neko nije tu, ne mogu da razmišljam da li neko može da igra ili ne, ovo je turnir, nisu kvalifikacije. Vidim da je u javnosti takvo raspoloženje da niko nema zamerki. Držimo standard. Da li mi je žao ili ne, to je nebitno, tu nema mesta za sentiment. Kada bih mogao vodio bih sve, ali ne mogu, istakao je Stojković i dodao:
- Ne znam kako je pre bilo, sada sam ja selektor. Možda je i to razlog. Nisam neko ko trpi pritiske koji nemaju veze sa fudbalom, nego se tiču nečijih interesa. Ne zanima me to. Neko je pitao zašto Nastasić nije na spisku? Ja sam zvao igrače u reprezentaciju i kada nisu imali minutažu u klubovima. Verovao sam u njih i bio u pravu. Sada se broj smanjio na 26 i neko mora da ostane van. Što se Nastasića tiče, to je logična odluka. Njegovo nestabilno zdravstveno stanje je doprinelo da ne bude na spisku. Što se Ristića tiče, on je za četiri meseca odigrao 122 minuta. Ovo nisu kvalifikacije, nego najveća smotra. Nemate vremena da improvizujete. Mali Terzić je bio deo tima, ali i on je bez minuta u klubu. On je budućnost. Grujić je bio na klackalici, ali je imao alibi u povredi. Vratio se i ponovo igra. Mali Ilić isto, sjajan meč u Oslu, pa onda nije igrao. Računam na sve te igrače. Joveljić, Jovanović... Ja mirno spavam, zaključio je on.

Kada su u pitanju nedavna dešavanja na čelu FSS, kada su predsednički izbori propali u poslednjem momentu, Stojković nije hteo mnogo da komentariše.

- Ja sam to zaboravio. Verujem da neće da se odrazi previše na mene i igrače. Nisu lepe stvari, ali bože moj. Tako je kako je. Ne bih komentarisao. Niti se bavim izborima, niti učestvujem u njima. Zanima me samo moj deo posla, igrači, igra, rezultat, reprezentacija. 

Očekivanja pred Mundijal od reprezentacije su velika.

- Očekivanja su takva kakva su, možda je negde i normalno. Igrači su svesni odgovornosti koju nose. Mi rasterećeno idemo u Katar u strahovito jakoj konkurenciji napravili smo rezultat sa stilom. Samo maliciozni ljudi mogu da nam nalaze mane. Ne volim nepotrebnu gordost, a volim potrebnu skromnost. Ja tako živim, kao i moja porodica. Tako gledam i posao. Rezultati će doći ili neće, morate da ih zaslužite. Nema poklona. Ovo je šansa da skromno odemo u Katar, kao u Portugal prošle godine na današnji dan, bez ikakve pompe. To želim i sada. Ne sumnjam da ćemo biti maksimano motivisani da iskoristimo šansu koja nam se ukaže. Imamo tešku grupu, jednu od najtežih. To je izazov, da pokažemo da možemo. Velika su očekivanja, to je u redu. Mi smo trezveni, spokojni i skromni - izričit je Piksi.

- Ništa nismo posebni niti različiti od ostalih naroda i nacija. Svi očekuju da se čuda dese. Što bismo mi bili drugačiji od njih. To je normalna stvar, razumem. Mi težimo da damo maksimum. Ako neko bude bio bolji, pružićemo ruku. Ali svima ćemo biti problem, nemojte da sumnjate u to. Imamo kvalitet, solidarnost na terenu, ciljeve, čvrsto smo koncentrisani da ih dostignemo. Učinićemo sve da se nađemo u nokaut fazi. O tome prvo razmišljamo. Za kasnije ćemo pričati. Naši igrači ne moraju ništa, a mogu mnogo. To je moja poruka njima. Pa neka probaju ovo drugo, ovo mnogo. Nikakav pritisak sa moje strane neće imati. Ništa se ne mora, mora samo da se umre. Nije SP pitanje života i smrti, ovo je nagrada za sve što smo perfektno uradili, kada je malo ko verovao. Vera mora da postoji. Čovek bez vere je ništa.