Foto: fb/Srpski pokret obnove Paraćin

32 godine od PRVIH ANTIREŽIMSKIH demonstracija u Beogradu

Vesti Autor: K.C. | 07:07 Četvrtak, 09 03 2023 Foto: fb/Srpski pokret obnove Paraćin

Pre 32 godine u Beogradu, na poziv Srpskog pokreta obnove okupilo se preko 100.000 ljudi. Demonstranti su na mitingu "Protiv petokrake" podržali zahteve antimiloševićevske opozicije da budu smenjeni petoro urednika tadašnje Tv Beograd.

Nakon početka skupa na Trgu republike i ulaska lidera opozicije u zdanje Narodnog pozorišta sa čije terase su se obratili okupljenima usledila je akcija tadašnje komunističke milicije koja je pomoću vodenih topova i primenom do tada neviđene sile pokušala da rasturi građanski protest.

Međutim, došlo je do reakcije demonstranata i tokom narednih sati u centru Beograda trajali su nemiri. Došlo je i do žrtava - poginuli su demonstrant Branivoj Milinović i milicioner Nedeljko Kosović.

U zgradi Skupštine Srbije uhapšen je lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, a tokom nemira uhapšeno je još nekoliko stotina građana.

Tokom večeri naređen je izlazak tenkova JNA na ulice Beograda. Međutim, sva dešavanja tokom devetomartovskih demonstracija dovela su i do pobune studenata iz Studentskog grada i u narednim danima nastavio se protest kod Terazijske česme. Pod pritiskom javnosti oslobođen je Vuk Drašković, smenjeni su urednici TV Beograd, ostavku su podneli i ministar policije Radmilo Bogdanović i direktor TV Beograd Dušan Mitević.

Kako Vuk Drašković često ističe "duh 9. marta pokretao je sve ostale proteste protiv Slobodana Miloševića tokom narednih deset godina njegove vlasti".