Foto: Pixabay

Čeka nas pravi MINI ODMOR! Za uskršnje praznike imamo šest VEZANIH slobodnih dana

Vesti Autor: K.C. | 08:50 Utorak, 12 03 2024 Foto: Pixabay

U našoj zemlji, Praznik rada garantuje dva slobodna odnosno neradna dana, 1. i 2. maj, a odmah potom slede i Uskršnji praznici za pravoslavne vernike od 3. do 6. maja, što znači da će građani imati šest vezanih dana za vreme kojih neće raditi.

Predah od posla nas čeka od prvog maja odnosno Praznika rada koji pada u sredu i drugog maja odnosno četvrtka.
Zatim već u petak 3. maja pada Veliki petak, a onda i te nedelje odnosno 5. maja Vaskrs. Neradni dan je i 6. maj odnosno Vaskršnji ponedeljak.

Uskršnji praznici za katoličke vernike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica obeležavaju se od 29. marta do 1. aprila neradno.

Ne dešava se tako često da se spoji toliko dana zaredom, a ako se broji vikend, može se reći da ćemo dobiti pravi mini odmor, odnosno - u žargonu, da smo svi u kolektivnom odmoru.

Tokom tih neradnih dana je i prolećni raspust za đake. Njima je odmor od 29. aprila pa pojedini roditelji uzimaju odmore kako bi se uskladili sa njihovim rasporedom.

Nakon majskog odmora neradni dan zaposlene čeka tek u novembru i to 11. novembra koji pada u ponedeljak kada obeležavamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Ovo se ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici.