Foto: srbija.gov.rs

Čestitka Gojković povodom Svetskog dana Roma

Vesti Autor: M.S. | 09:36 Ponedeljak, 08 04 2024 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednica Vlade Republike Srbije, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković čestitala je svim građanima romske nacionalnosti Svetski dan Roma, koji se obeležava danas.

-Svim Romkinjama i Romima u našoj zemlji upućujem srdačne čestitke povodom Svetskog dana Roma. Praznik koji promoviše romski jezik, kulturu i tradiciju, ujedno podseća da je romsko nasleđe važan deo našeg kulturnog identiteta.

Pripadnici romske nacionalnosti oduvek su davali autentičan doprinos razvoju kulture i čitavog društva. Zato je veoma važno da se i danas, kao i svakog drugog dana trudimo kako bismo zajedno iskorenili sve predrasude i suzbili svaki vid diskriminacije pripadnika romske zajednice u Republici Srbiji.

Država će nastaviti posvećeno da radi na stvaranju uslova za što veću integraciju Roma u zdravstveni, obrazovni i kulturni život i njihovu potpunu ravnopravnost u svim društvenim oblastima.

Posebnu pažnju posvetićemo osnaživanju romskih devojčica i žena u cilju obezbeđivanja jednakih mogućnosti za njihovo usavršavanje i zapošljavanje. Unapređenjem pravnog okvira i osnivanjem Nacionalne koalicije za okončanje dečijih brakova već smo ostvarili veliki pomak ka tom cilju, ali naš posao nije završen sve dok svaki pripadnik romske zajednice ne bude ravnopravni pripadnik društva.

Čestitam još jednom Svetski dan Roma, uz želju da zajedno nastavimo da gradimo društvo bez podela, navodi se u čestitki Gojković.