Foto: spc.rs

Danas je SVETI NIKOLA - NIKOLJDAN

Vesti Autor: K.C. | 06:39 Ponedeljak, 19 12 2022 Foto: spc.rs

Danas je Sveti Nikola ili Nikoljdan, najzastupljenija slava u Srbiji. Uobičajeno je da se kaže da "pola Srbije slavi Svetog Nikolu, a druga polovina ide na slavu".

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se u celom hrišćanskom svetu. Praznuje se kao dečji praznik u zemljama zapadne Evrope, jer tada deca, ako su bila poslušna, dobijaju poklone.

Sveti Nikola, Arhiepiskop mirlikijski i čudotvorac, bio je sin jedinac znamenitih i bogatih roditelja, Teofana i None, žitelja grada Patare, u Likiji. Njegov istoimeni stric, Episkop patarski, podučavao ga je duhovnom životu i zamonašio ga u manastiru Novom Sionu. Nakon smrti roditelja, Sveti Nikolaj razdao je nasleđeno imanje siromasima.
U Patari, u kojoj je služio kao sveštenik, bio je poznat po milosrđu, iako se starao da sakrije milosrdna dela koja je činio. Ubrzo je, čudesnim Promislom Božjim, bio izabran za Arhiepiskopa grada Mire u Likiji, u jugozapadnoj Maloj Aziji. Milostiv, mudar, neustrašiv, Sveti Nikolaj bio je pastir dobri stadu svome.

U vreme gonjenja hrišćana pod carevima Dioklecijanom i Maksimijanom bio je bačen u tamnicu, ali je i tamo nepokolebljivo nastavio da propoveda Jevanđelje. Prisustvovao je Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine. Iz velike revnosti prema istini, udario je rukom jeretika Arija, zbog čega je udaljen sa Sabora i od arhijerejske službe, sve dok se nekolicini arhijereja nisu javili sam Gospod i Presveta Bogorodica i objavili im svoje blagovoljenje prema Nikolaju. Episkopi su videli kako sa jedne strane Svetog Nikolaja stoji Gospod Hristos sa Jevanđeljem, a sa druge Bogorodica ca omoforom i pružaju svetitelju oduzeta obeležja arhijerejske službe. Videći ovo, saborski oci su se zadivili i ubrzo povratili Nikolaju ono što mu je oduzeto. Od tada se njegov postupak prema Ariju tumači ne kao delo bezrazložnog gneva, već kao izraz ljubavi koji je trebalo da otrezni Arija i pokaže mu da je na pogrešnom putu.

Sveti Nikolaj bio je uvek odvažan zaštitnik pravde među ljudima. Milostiv, istinit, pravdoljubiv, hodio je u narodu kao anđeo Božji. Još za vreme života hrišćani su ga smatrali za svetitelja i prizivali ga u pomoć u mukama i nevoljama, a on bi im se javljao i pomagao. U starosti se razboleo i upokojio u Gospodu 6. (19) decembra 343. godine.

Sveti Nikola najraširenija je krsna slava među pravoslavnim Srbima. Njemu su posvećeni i brojni hramovi. 
Pravoslavni vernici Svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom nad zlom za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobeditelj, jer grčka reč ''niki'' znači pobeda, a ''laos'' znači narod, vernici.

Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se leče bolesnici. Ovaj svetitelj je spašavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga moreplovci često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima. Na ovaj datum su sve lađe, gde god se nalaze, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajući slavu ovom svetitelju. Danas se uoči praznika često zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put. Svojim čudesnim moćima sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha.

Praznuje se kao dečji praznik po katoličkim zemljama Evrope, naročito u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji, ali i u Sloveniji i Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama sveta; tada deca dobijaju poklone ukoliko su bila poslušna. Zaštitnik je grada Amsterdama i države Rusije.

Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, ribara, brodova i plovidbe. Takođe je zaštitnik mnogih gradova i luka (posebno u Grčkoj i Italiji). U grčkom folkloru Sveti Nikola se opisuje kao „gospodar mora“. U modernoj Grčkoj i Srbiji on je jedan od najpoštovanijih svetitelja. Takođe on je zaštitnik države Grčke.

Često se prikazuje sa mitrom na glavi, simbolom njegovog episkopstva. Sveti Nikola je dao osnovu za stvaranje lika Santa Klausa. Na osnovu njegovih žitija, u kojima se govori o poklonu Svetog Nikole za tri kćerke siromašnog čovjeka, proizašao je običaj darivanja za Božić. U porti crkve Sv. Nikole u gradu Miri, gde su bile nekad njegove mošti, nalazi se statua sveca u liku Deda Mraza (Božić Bate), a uz nju prikladna vreća poklona sa dečijim likovima.

Spomen na dan smrti Svetog Nikole slavi se 19. decembra, odnosno 6. decembra po gregorijanskom kalendaru, a Sveti Nikola se proslavlja i 22. maja, u znak sećanja prenosa njegovih moštiju u Bari.

Sveti Nikola pada u vreme velikog božićnog posta, pa vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

U narodu se veruje da Sveti Nikola, noć uoči praznika, obilazi dobru decu i deli poklone. I danas mnogi mališani čiste svoje cipele i stavljaju ih u prozore, očekujući dar od sveca. U nekim krajevima održao se običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.

Prema tradiciji, danas nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.