Foto: ig/buducnostsrbijeav

Danas u Beogradu SASTANAK Lajčaka sa Vučićem

Vesti Autor: K.C. | 09:58 Ponedeljak, 17 10 2022 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Danas u Beograd dolazi specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Glavne teme sastanka trebalo bi da budu energetika, pitanje registarskih tablica i nastavak briselskog dijaloga na najvišem nivou.

Nije predviđeno obraćanje javnosti posle sastanka Vučića i Lajčaka, koji je, podsetimo, u petak bio u nenajavljenoj poseti Prištini.

Lajčak je novinarima u Prištini, posle dvočasovnog sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, rekao da postoji rizik od oduzimanja licence kompaniji za snabdevanje strujom Elektrosever i dodao da će i to biti tema razgovara u ponedeljak u Beogradu.

Lajčak je kazao da su u toku konsultacije iz oblasti energetike i da Brisel ne želi da dođe do oduzimanja licence Elektroseveru, kompaniji u vlasništvu Srbije, osnovanoj prema kosovskom zakonu.

Predsednik Vučić i specijani izaslanik Lajčak će se danas prvi put sastati otkako je predsednik Srbije objavio da su mu lideri Nemačke i Francuske, Olaf Šolc i Emanuel Makron, ponudili predlog za Kosovo. Suština predloga, prema Vučićevim rečima, je da Srbija, bez formalnog priznanja kosovske nezavisnosti, pristane na ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, uključujući UN, a da zauzvrat dobije "brzi ulazak u EU i verovatno značajne ekonomske koristi, iako to nije precizirano".