Foto: srbija.gov.rs

Dogovorena razmena iskustava u reformi javne uprave između Srbije i RS

Vesti Autor: M.S. | 10:09 Subota, 08 06 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić potpisale su, u okviru današnjeg Svesrpskog sabora, Memorandum o saradnji između dva ministarstva.

Memorandum je potpisan u cilju jačanja partnerstva i uspostavljanja okvira za održivu i dinamičnu saradnju u oblasti reforme javne uprave i lokalne samouprave, kao i unapređenja planiranja i sprovođenja projekata u lokalnim samoupravama, uz koordinaciju i pribavljanje donatorske podrške za projekte od lokalnog značaja.

Žarić Kovačević je, podsećajući na čvrste i neraskidive veze Srbije i Republike Srpske, istakla da potpisivanje ovog dokumenta u danima Svesrpskog sabora znači još jedan simbol zajedništva.

Na osnovu Memoranduma, kako je objasnila, dva ministarstva će imati priliku da sarađuju u oblasti javne uprave, ali i u drugim oblastima koje prate nove tokove, kao što su digitalizacija i usavršavanje kadrova koji rade u našim upravama.

Jujić je podvukla da današnjim potpisivanjem dva ministarstva nastavljaju dugogodišnju saradnju razmene dobrih praksi i iskustava u reformi javne uprave. 

Cilj Memoranduma jeste razmena dobre prakse i normativnih rešenja između potpisnica, pružanje ekspertske podrške u planiranju, pripremi i sprovođenju projekata, kao i razmena publikacija i druge stručne literature, uključujući i druge oblike saradnje, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.