Foto: tw/paevle

Finansijska podrška države porodicama sa decom nikada veća

Vesti Autor: M.S. | 11:20 Sreda, 26 04 2023 Foto: tw/paevle

Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Darija Kisić izjavila je da je povećanje novčane podrške rađanju i porodicama sa decom najznačajniji rezultat rada resornog ministarstva u prvih šest meseci rada Vlade.

Kisić je, povodom šest meseci rada Vlade Srbije, u izjavi za agenciju Tanjug istakla da je za ovo kratko vreme ostvareno sve što je zacrtano i da je podrška države rađanju i porodicama sa decom nikada veća.

Roditeljski dodatak je od 1. januara povećan i danas iznosi više od 345.000 dinara, precizirala je ona i napomenula da je doneta i nova uredba o dodeli subvencija majkama za kupovinu prve nekretnine, koja je značajna pronatalitetna mera.

Prema njenim rečima, imamo i nove mere kada je u pitanju vantelesna oplodnja, a najnovija među njima, jeste i vantelesna oplodnja doniranim reproduktivnim materijalom.

Ministarka je, govoreći o broju rođene dece, ukazala na to da je u prvom tromesečju ove godine rođeno više beba u odnosu na isti period prošle godine, što nas zaista ohrabruje i pokazuje nam da smo na dobrom putu.

Takođe, kako je dodala, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je početkom aprila organizovalo Prvu nacionalnu konferenciju o porodici, pod nazivom „Srbija – naša porodica“, čiji je cilj bio da zajedno sagledamo demografske potencijale i utvrdimo šta još možemo da uradimo u zajedničkom, najvažnijem zadatku za sve nas – da podržimo i ojačamo porodice i da nam se rađa još više dece.

Kisić je dodala da je pred Ministarstvom još mnogo posla u narednom periodu.

Naime, kako je navela, uskoro se očekuju rezultati dva velika istraživanja koje je sprovelo resorno ministarstvo, a koja se odnose na stavove mladih o reproduktivnom zdravlju, kao i o braku i zasnivanju porodice, koji će nam nam dati smernice u kreiranju daljih mera i politika.

Ona je naglasila da se uskoro očekuje i donošenje izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, sa ciljem podrške majkama preduzetnicama, a Ministarstvo intenzivno radi i na donošenju Prednacrta Porodičnog zakona, o kojem će uskoro biti pokrenuta javna rasprava.