Foto: srbija.gov.rs

Građanima omogućeno da lakše ostvare svoja prava pred organima javne uprave

Vesti Autor: M.S. | 13:34 Petak, 09 08 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević ocenila je, povodom obeležavanja 100 dana rada Vlade Srbije, da se ubrzano krenulo u dalju digitalizaciju kroz razvoj eUprave, što je doprinelo tome da građani i privredni subjekti imaju mogućnost da lakše ostvare svoja prava pred organima javne uprave.

Žarić Kovačević je naglasila da je Srbija na dobrom putu stvaranja „države na dugmeˮ, kako i glasi naziv kampanje inicirane pokretanjem ePisarnice, kao najnovije usluge na portalu eUprava, koja je građanima dostupna 24 sata, i to 365 dana u godini, a oko 2.000 postupaka može se obaviti onlajn.

Građani ne moraju da znaju ko je nadležan, s obzirom na to da pretragom ključne reči biraju postupak i elektronski podnose zahtev, koji se potom automatski prosleđuje nadležnom organu, obaveštavajući ih kome je upućen.

Putem ove usluge omogućeno je praćenje statusa predmeta i slanje dodatne dokumentacije, a komunikacija se odvija isključivo elektronskim putem.

Na kraju, rešenje ili drugi akt stiže građanima elektronskim putem u eSanduče, a putem iste usluge na dobijeno rešenje može se podneti žalba, ako zakon tako predviđa.

Žarić Kovačević je podvukla da javna uprava prerasta u servis građana, a tome doprinosi i činjenica da je početkom maja otvoreno 55. jedinstveno upravno mesto, što znači da građani u mestima gde postoje ovakvi centri jednim zahtevom i na jednom šalteru mogu da ostvare nekoliko prava.

Pored toga što smo ove godine kroz „Fond za lokalˮ uložili oko 410 miliona dinara u lokalnu infrastrukturu, nastavili smo da stimulišemo međuopštinsku saradnju, rekla je ministarka.

Ona je dodala da su u oblasti upravljanja ljudskim resursima sprovedene prve aktivnosti u okviru jednogodišnjeg pilot-projekta „Uvođenje službenika za etiku i integritetˮ.

Žarić Kovačević je poručila da će Ministarstvo nastaviti da intenzivno promoviše javnu upravu kao poželjnog poslodavca, dodajući da, u cilju privlačenja mladih i talentovanih kadrova, teku pripreme za organizovanje Sajma studentske stručne prakse.

Prema njenim rečima, zahvaljujući ukupnom napretku u reformi javne uprave, od EU se očekuje direktna uplata u iznosu od 6,4 miliona evra budžetu Republike Srbije.