Foto: srbija.gov.rs

Saradnja Srbije i UAE u oblasti inovacija u javnoj upravi

Vesti Autor: M.S. | 21:51 Sreda, 05 06 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević razgovarala je danas sa novim ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Srbiji Ahmedom Hatemom Almenhalijem o odnosima dveju zemalja i uspostavljanju saradnje u oblasti inovacija u javnoj upravi.

Žarić Kovačević je upoznala ambasadora Almenhalija sa ključnim pitanjima razvoja elektronske uprave, kao i sa temama koje su prioritetne za digitalizaciju javnog sektora, i tom prilikom istakla značaj ulaganja u nova rešenja.

Ministarka je predstavila i projekat „Država na dugme“, najavivši da će posredstvom nove usluge koja će uskoro biti dostupna na nacionalnom portalu eUprava organi biti na raspolaganju građanima 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini.

Ona je navela da će u prvoj fazi pokretanja ove usluge građani elektronskim putem moći kompletno da završe više od hiljadu postupaka, i ponovila da je cilj javne uprave Srbije da se fokusira na inovacije, kako bi država uvek bila dostupna i uvek na usluzi građanima.

Prema njenim rečima, digitalizacija će biti u fokusu i u narednom periodu, što podrazumeva modernizaciju rada i porast broja i kvaliteta elektronskih usluga i servisa.

Žarić Kovačević je dodala da će rad Ministarstva biti usmeren i ka svim drugim važnim dimenzijama reforme javne uprave, i ponovila da je cilj  da se javna uprava Srbije usredsredi na inovacije, kako bi omogućila građanima i privrednim subjektima da u bilo koje vreme, na jednostavan i brz način mogu da komuniciraju sa državom.

Budućnost javne uprave mora biti zasnovana na jasnoj viziji onoga što se naziva „naredna generacija javne uprave“, a ona mora što više da se približi tom novom administrativnom modelu, koji će učiniti  administraciju inovativnom i spremnom na promene, istakla je ministarka.

Tokom razgovora je izražena obostrana želja za osnaživanjem svih vidova saradnje između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a ambasador Almenhali potvrdio je spremnost za jačanje partnerstva i u oblasti modernizacije javne uprave.

Ministarka je iznela uverenje da će izložba „Ekspo 2027“, čiji je Beograd domaćin, doprineti dodatnom približavanju dveju država, imajući u vidu veliko iskustvo koje Dubai ima u organizaciji svetskih sajmova.