Foto: srbija.gov.rs

Kultura nacionalnih manjina od značaja za dobre međudržavne odnose

Vesti Autor: M.S. | 12:30 Četvrtak, 25 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov prisustvovao je sinoć u Subotici premijeri filma „Smrt golmanaˮ reditelja Zoltana Šifliša, koji je prikazan u okviru 31. međunarodnog festivala evropskog filma na Paliću.

Reč je o istraživačko-dokumentarnom filmu, koji prati tragičnu sudbinu uspešnog međuratnog fudbalskog golmana Geze Šifliša, reprezentativca Jugoslavije, učesnika Olimpijskih igara u Amsterdamu 1928. godine, prvog Mađara iz Vojvodine koji je u sportu na međunarodnom planu predstavljao Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Žigmanov je, nakon projekcije ovog filma, prikazanog u okviru programa „Novi mađarski film”, istakao da su kulturne prakse i u manjinskim zajednicama izuzetno razvijene, a odličan primer je mađarska zajednica u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

Dobro integrisana u društveni život i politički sistem Republike Srbije, sa čvrstim vezama sa Mađarskom, kultura vojvođanskih Mađara je najrazvijenija i ima verovatno, u celini posmatrano, najkvalitetnije proizvode, ocenio je ministar.

On je naglasio da je filmska umetnost u tom smislu odličan dokaz za ovu tvrdnju, čemu impresivni opus subotičkog reditelja Šifliša daje značajan doprinos.

Takođe, važno je da kultura nacionalnih manjina bude ne samo vidljiva na prestižnim kulturnim priredbama u Srbiji, nego da ona bude dodatna veza u izgradnji dobrih međudržavnih odnosa, što se na ovom primeru i vidi, poručio je Žigmanov.