Foto: minljmpdd.gov.rs

Dalje unapređenje položaja i prava nacionalnih manjina

Vesti Autor: M.S. | 17:58 Sreda, 07 08 2024 Foto: minljmpdd.gov.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov predstavio je danas, na sednici Saveta za nacionalne manjine, aktivnosti ovog ministarstva koje se preduzimaju i koje se planiraju u narednom periodu u oblasti unapređenja položaja i prava pripadnika nacionalnih manjina.

Žigmanov je u uvodnom obraćanju poručio da će Ministarstvo nastaviti saradnju sa svim organima vlasti koji su zaduženi za pitanja od značaja za nacionalne manjine, te da će i nadalje graditi partnerske odnose sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

On je, takođe, naglasio da je resorno ministarstvo adresa za rešavanje svih izazova sa kojim se u svom radu susreću nacionalni saveti.

Jedna od ključnih tema sednice bila je potvrđivanje predloga nacionalnih simbola i praznika bošnjačke, goranske, nemačke, romske, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine, koji su jednoglasno usvojeni.

Takođe, na sednici je jednoglasno usvojen i Predlog programa za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, za koji su sredstva obezbeđena Zakonom o budžetu i iznose 30.000.000 dinara. Ova sredstva će biti dodeljena putem javnog konkursa koje će uslovno raspisati Ministarstvo.

Prema Predlogu programa za dodelu sredstava, predviđeno je da je kultura prioritetna oblast finansiranja programa i projekata za nacionalne manjine u 2024. godini, čime se potvrđuje opredeljenje Vlade da nastavi rad na unapređenju i razvoju kulturnih praksi nacionalnih manjina u Srbiji.

Sednici, trinaestoj po redu, predsedavali su Žigmanov i zamenik predsednika Saveta za nacionalne manjine, a prisustvovali su predstavnici  svih nacionalnih saveta nacionalnih manjina i resornih državnih organa koji su članovi Saveta.