Foto: tw/MiroslavLajcak

Lajčak: Pripremam odvojene razgovore sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine

Vesti Autor: K.C. | 08:43 Ponedeljak, 11 12 2023 Foto: tw/MiroslavLajcak

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, izjavio je da se poslednjih dana sa svojim timom pripremao za predstojeće odvojene razgovore sa glavnim pregovaračima obe strane.

„Poslednjih dana bio sam zauzet u Briselu, gde sam se zajedno sa mojim timom pripremao za predstojeće odvojene razgovore sa glavnim pregovaračima obe strane“, naveo je Lajčak na Fejsbuku i istakao da je protekla nedelja zaokružena dobrim vestima o potpisivanju dugoočekivanog komercijalnog ugovora KEDS i Elektrosevera.

„Ovo je važan korak u sprovođenju Energetske mape puta i znači napredak na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Konkretnije, Elektrosever će početi da snabdeva strujom četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, čime će biti okončana dosadašnja neregulisana praksa“, napisao je Lajčak i dodao da se u sredu sastao sa članovima Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga, koje je obavestio o stanju u dijalogu i narednim koracima, zahvalivši Nemačkoj na snažnoj podršci njegovom radu, njihovom angažovanju na Balkanu i zalaganju za evropsku budućnost čitavog regiona.

Lajčak je dodao i da je govorio na panelu u okviru godišnjeg samita Prijatelji Evrope – EU-Zapadni Balkan u Briselu, kao i da se sastao sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom.