Foto: Instagram printscreen

Mere države u oblasti biomedicinski potpomognute oplodnje dale rezultate

Vesti Autor: B.O. | 17:27 Subota, 05 10 2024 Foto: Instagram printscreen

Ministarka bez portfelja zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, političko i ekonomsko osnaživanje žena i sprečavanje nasilja nad ženama Tatjana Macura izjavila je danas da Srbija prepoznaje važnost podrške parovima koji se suočavaju sa problemom neplodnosti.

Macura je na ceremoniji otvaranja 5. kongresa Srpskog udruženja za endokrinologiju pola i Multidisciplinarnog udruženja za menopauzu i involutivni hipoandrogenizam ukazala na to da su mere države u oblasti biomedicinski potpomognute oplodnje, kao jedne od najliberalnijih u svetu, pokazale konkretne rezultate, omogućavajući parovima širom zemlje da ostvare svoj san o roditeljstvu.

Samo u 2023. godini iz budžeta Vlade Srbije urađeno je i podržano više od 11.000 vantelesnih oplodnji. Uvođenjem naprednih tehnologija i proširenjem pristupa ovim procedurama, osiguravamo da sve veći broj ljudi dobije šansu da postanu roditelji, istakla je Macura.

Ona je ukazala na fokusiranje na zdravlje žena u kasnijim fazama života, posebno onih koje prolaze kroz menopauzu i postmenopauzu.

Danas u Srbiji živi oko 1,5 miliona žena starijih od 50 godina, što čini značajan deo naše populacije, i one kao zdrave i funkcionalne članice društva, predstavljaju ogroman razvojni potencijal Srbije. Stoga je ključno uzeti u obzir savremena naučna saznanja o prevenciji i lečenju žena u ovoj fazi života, poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, naša odgovornost je da empatiju prema ženama tokom ovog perioda transformišemo u konkretne akcije da im obezbedimo individualizovan pristup lečenju i zdravstvenoj zaštiti.

Ministarka je dodala da empatija, podrška i pažnja prema ženama mogu stvoriti značajne pozitivne promene u njihovom kvalitetu života, a samim tim i u širem društvenom i ekonomskom kontekstu naše zemlje.