Foto: tw/toma_momirovic

Momirović o ODGOVORNOSTI zbog obustavljanja projekata EKSPLOATACIJE LITIJUMA

Vesti Autor: A.C. | 21:09 Subota, 20 08 2022 Foto: tw/toma_momirovic

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da odluka vlade o obustavljanju projekta investicija u implementaciju modernih tehnologija kao što su litijumske baterije ima svoju cenu.

"Ljudi moraju da razumeju, ako želimo da iskočimo, da se pozicioniramo i izađemo iz balkanske perspektive, moramo da se uhvatimo u neki novi industrijski talas. Litijum je bila naša šansa da izmislimo internet, litijum je bila naša nafta i svi mi snosimo deo odgovornosti zašto nismo imali snage, predsednik najmanje", rekao je Momirović.
Momirović je istakao da je Srbija u planiranoj eksploataciji litijuma "bila ispred Nemačke", ali da je ona sad "prestigla" Srbiju.

"Moram da budem objektivan i preuzmem deo odgovornosti, i nova vlada mora to zaista ozbiljno da preispita", naglasio je Momirović.

On je rekao da je u projektu eksploatacije litijuma bilo mnogo problema, pre svega jalovište u dolini Jadra jer nisu definisani jasno prečištaći, ali je to sve pitanje za narednu vladu i za budućnost.
Pominjući saobraćajnice koje povezuju Loznicu sa drugim delovima države, on je rekao da je u taj grad došlo nekoliko fabrika, ali da je potrebno ponuditi nešto novo i o tome će morati ozbiljno da se razmišlja u budućnosti.