Foto: ig/fotoaleksandarm

Za nekoliko meseci MILION putnika vozom Beograd - Novi Sad

Vesti Autor: K.C. | 12:03 Ponedeljak, 05 09 2022 Foto: ig/fotoaleksandarm

Danas su na železničkoj stanici Novi Beograd, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i v.d. direktor Srbija voza Ivan Bulajić Vesni Radmilac iz Beograda, kao milionitom putniku na relaciji Beograd - Novi Sad uručili godišnju kartu za ovu relaciju i železničarsku kapu.

"Ovo je lep dan za Srbiju, jer je za samo nekoliko meseci milion putnika prošlo linijom Beograd - Novi Sad i to pokazuje koliko je to drugačiji odnos prema železnici od pre samo nekoliko godina kada su ljudi zaboravili na prevoz železnicom. Mi smo je vratili na velika vrata", rekao je Momirović i dodao da je država sa ulaganjem u najmoderniju infrastrukturu i najmodernije vozove u saobraćaju između dva najveća grada u Srbiji otvorila novo poglavlje u železničkom transportu.

"Nastavljamo sa radovima na brzoj pruzi ka Subotici, a u oktobru ćemo ubrzati i radove na deonici brze pruge Beograd - Niš. Najveće gradove u našoj državi spojićemo najkvalitetnijom železničkom infrastrukturom po kojoj će ići najbrži vozovi. To je strateški cilj ove zemlje i mi od toga nećemo odustati", naglasio je ministar i istakao da se na delu pruge ka Nišu izvode pripremni radovi, a da će narednog meseca biti obezbeđeno finansiranje najvećeg dela radova.

"Trenutno izvodimo pripremne radove na delu trase između Stalaća i Đunisa, kod Jagodine. U oktobru potpisujemo Okvirni sporazum sa Evropskom Komisijom i Evropskom investicionom bankom i onda krećemo sa ozbiljnijim radovima. Mi očekujemo da dobijemo ozbiljne grantove, tačnije bespovratna sredstava, a vrednost celog projekta je oko dve milijarde evra", rekao je Momirović.

Ivan Bulajić, vršilac dužnosti direktora "Srbija voza" naglasio je da je milioniti putnik na relaciji Beograd - Novi Sad dokaz da kada se ljudima pruže vrhunska usluga i kada im se omogući da koriste prugu i vozove kao u najrazvijenijim evropskim zemljama, da se onda putnici vraćaju železnici.

"Strategija 'Srbija voza' je da vratimo putnike na železnicu i to je pravac u kome ćemo raditi narednog godina da kroz poboljšanje usluge pružimo vrhunsko iskustvo ljudima na železnici'' rekao je Bulajić i dodao da su u "Srbija vozu" posebno ponosni na to što su digitalizovali svoju prodajnu mrežu i da sada imaju preko 90.000 korisnika aplikacija za prodaju karata.

"Povrh toga, povratak mladih na železnicu nas posebno raduje, jer sve više imamo mladih putnika", rekao je Bulajić i istakao da je prošle godine oko 2,8 miliona putnika koristilo železnički prevoz i da se ove godine očekuje oko 5,5 miliona njih i zaključio da je to dokaz da sva unapređenja koja su sprovedena daju rezultate.

Bulajić je pozvao građane Srbije da probaju ponovo železnički transport, jer je to najudobniji i najsigurniji način da se prevezu, ali i odgovoran prema životnoj sredini, jer najmanje zagađuje okolinu.

Milionita putnica, Vesna Radmilac je izjavila da je u Novom Sadu bila u provodu, pa zato nije išla kolima i da je bila zatečena kada joj je rečeno da je milioniti putnik, iako ne koristi često voz.

O brzom vozu "Soko" i putovanju njim od Novog Sada do Beograda ima samo najlepše reči.

"Voz je nestvaran. Skoro sam bila u Francuskoj i vozila sam se njihovim TGV-om, ali zaista ne mogu da se porede. Ovaj je mnogo lepši, čistiji, nekako je sve drugačije i pravo je zadovoljstvo voziti se", istakla je Vesna Radmilac i dodala da će godišnju kartu za "Srbija voz" koju je dobila kao milioniti putnik redovno koristiti za putovanje do Novog Sada.