Foto: srbija.gov.rs

Od nemačkih partnera 400 miliona evra za ekološke projekte

Vesti Autor: A.O. | 17:14 Četvrtak, 08 09 2022 Foto: srbija.gov.rs

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas, nakon radnog sastanka u Gradskoj kući u Kruševcu i obilaska novoizgrađenog postrojenja za preradu otpadnih voda u ovom gradu, da je obim investicija u izgradnju i modernizaciju komunalne infrastrukture koje sprovodimo sa Nemačkom razvojnom bankom KfW dostigao blizu 400 miliona evra.

Momirović je održao sastanak sa izvršnom direktorkom nemačke razvojne banke KfW Kristijanom Lajbah, gradonačelnicom Kruševca Jasminom Palurović i direktorima javnih komunalnih preduzeća u Kruševcu. Postrojenje u Kruševcu je do sada najuspešniji primer postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, koje je izgrađeno u skladu sa standardima Evropske unije.

Apsolutno smo opredeljeni održivom korišćenju prirodnih resursa, zaštiti biodiverziteta i životne sredine, u skladu sa ciljevima „Zelene Agende“ za Zapadni Balkan, naglasio je Momirović. Prema njegovim rečima, pred nama je još dosta projekata, a poseban fokus ćemo staviti na izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i vrlo brzo pokrenuti izgradnju šest postrojenja, kao i izgradnju centralnih deponija od kojih će jedna biti u Kruševcu. Za godinu i po dana imaćemo perfektnu ekološku sliku u Kruševcu.

U narednom periodu ćemo sa partnerima iz Nemačke uložiti blizu 250 miliona evra za prioritetne investicije u ekologiju u zdraviju životnu sredinu za sve građane Srbije. U toku su investicije u oblasti vodosnabdevanja, regulisanja otpadnih voda i komunalnog otpada u velikom broju lokalnih samouprava, rekao je Momirović. Ministar je ocenio da Kruševac postaje grad uzor po nivou investicija u ekološke projekte, jer je u njemu izgrađeno centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i 60 kilometara kanalizacione i kolektorske mreže u vrednosti nešto većoj od 26 miliona evra. Postrojenje u Kruševcu pored najsavremenije tehnologije za preradu otpadnih voda, ima i liniju za solarno sušenje mulja koja, umesto konvencionalnih oblika energije, koristi obnovljivu solarnu energiju.

Na radnom sastanku u Gradskoj kući više reči bilo je o daljoj saradnji Ministarstva i nemačke razvojne banke KfW na polju ekoloških projekata, budućem ekološkom razvoju Kruševca, dosadašnjim iskustvima iz zajedničke saradnje, kao i o situaciji sa upravljanjem otpadom i budućim projektom izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom u Kruševcu. U okviru uspešne dugogodišnje bilateralne saradnje sa SR Nemačkom Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom.