Foto: mduls.org.rs/Jasmina Mitrović

Nastavak saradnje sa Francuskim institutom za javnu upravu

Vesti Autor: M.S. | 14:39 Petak, 07 06 2024 Foto: mduls.org.rs/Jasmina Mitrović

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević razgovarala je danas sa direktorom za međunarodnu saradnju Francuskog instituta za javnu upravu Frederikom Rauzerom o daljoj saradnji dveju institucija.

Sastanak je deo kontinuirane saradnje koja je započeta 2019. godine prilikom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, kada je potpisan Administrativni sporazum između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Srbije i Ministarstva za poslove javne uprave i javne račune Francuske.

Tim sporazumom definisane su aktivnosti u oblasti reforme javne uprave, upravljanja ljudskim resursima i stručnog usavršavanja.

Žarić Kovačević je ukazala na to da su do sada u potpunosti realizovana tri akciona plana i iznela predlog da se uspostavi direktna komunikacija između nadležnih sektora Ministarstva i Francuskog instituta, u cilju efikasnije realizacije svih oblika saradnje od obostranog interesa.

Ministarka je ocenila da bi Francuski institut za javnu upravu mogao da pruži značajnu podršku razvoju e-usluga, poput Jedinstvenog upravnog mesta, kako bi sve aktivnosti preduzete u Srbiji bile usklađene sa novim pravnim okvirima Evropske unije u ovoj oblasti.