Nova POMOĆ države do 5.000 evra - Danas počinje prijava

Vesti Autor: K.C. | 08:44 Ponedeljak, 12 02 2024

Prijavljivanje za subvencije države za kupovinu električnih vozila u iznosu do 5.000 evra počinje danas, a za tu namenu Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je 170 miliona dinara.
Pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a zahtevi se podnose ministarstvu zaključno sa 31. oktobrom tekuće godine.  

Kod pojedinačnih prijava iznos novca koji dobijate zavisi od tipa vozila koje želite da kupite, i to:

Za mopede i tricikle podrška iznosi 250 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Za kupovinu električnih motocikala, teških tricikala i četvorocikala iznos je 500 evra
Dok za putnička vozila sa najviše 9 mesta za sedenje i teretna vozila čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tone može da se računa na subvenciju od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Novina u Uredbi je da je za ovu godinu, za razliku od prethodnih, pripisano subvencionisanje nabavke isključivo električnih automobila.

- Za razliku od prošlih godina, ove godine subvencionisaćemo kupovinu isključivo električnih vozila. Ova odluka je posledica politike Vlade Republike Srbije koju sprovodimo moja koleginica Irena Vujović i ja, koja podrazumeva promociju i podršku električnim vozilima, objavio je Goran Vesić na Fejsbuk profilu.

Kako da se prijavite za ovu pomoć države?

Da biste dobili ovu pomoć države potrebno je da prođete 6 koraka. Kako navode iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, zahtev se podnosi lično na pisarnici, ili poštom.

Ukoliko je dokumentacija kompletna, izdaje se rešenje o dodeli subvencija i ono će biti predato prodavcu vozila ili lizing kući. Preko lizinga je potrebno doneti tri dokumenta, a takođe i preko auto-kuće.