Foto: tw/printscreen

NOVI termin protesta „Srbija protiv nasilja"

Vesti Autor: K.C. | 12:20 Sreda, 19 07 2023 Foto: tw/printscreen

Na konferenciji za štampu, predstavnici opozicije izneli su detalje narednog 12. protesta.

Naredni protest će se održati u subotu u 20 sati, zbog velikih vrućina i jer je potrebno da ljudi ne budu izloženi direktnom uticaju Sunca, rekao Zoran Lutovac, predsednik DS

„Ići će se do RTS, medijskom trasom. Okupićemo se ispred Skupštine, pa Dečanskom, između REM-a i Večernjih novosti, doći ćemo do Makedonske, a onda proći pored Politike, Radio Beograda, ući u Svetogorsku, a iz nje u Takovsku do RTS-a“, rekao Lutovac.

On je izjavio da je nakon ranijeg odlaska građana ispred RTS bilo promena u izveštavanju, ali da je to trajalo vrlo kratko, do prve konferencije za novinare Aleksandra Vučića.

„On je izrazio nezadovoljstvo zašto su se novinari RTS-a toliko posvetili izveštavanju sa protesta. Ići ćemo ispred RTS-a da zahtevamo ostavku glavnog i neodgovornog urednika RTS-a Aleksandra Vučića, da se ne bavi više RTS-om, da RTS bude ono što bi trebalo da bude – javni servis i da se smeni rukovodstvo RTS, koji pristaje da im glavni i neogodvorni urednik bude Aleksandar Vučić“, rekao je Lutovac.

On je naveo da će se ispred RTS oglasiti Smiljan Banjac i drugi govornici.

Nebojša Zelenović je rekao povodom pisanja o prekidu protesta u Novom Sadu, da će u tom gradu biti održana konferencija u 13 sati i naveo da će tamo protesti biti nastavljeni.

„Vlast će učiniti sve da skloni ljude sa ulice i zaustavi proteste. Ovo što su uradili sa medijskim spinom u Novom Sadu je samo još jedan pokušaj da se na jedan potpuno za mene zaprepašćujući način umanje protesti u Novom Sadu. Kolege iz Novog Sada su me obavestili da su to demantovali i da će u 13 sati sazvati konferenciju za medije. Ne da se zaustavljaju, nego se i te kako nastavljaju protesti u Novom Sadu i u svih drugih 30 gradova u Srbiji“, rekao je Zelenović.

Na spisku zahteva građana koji protestuju je smena ministra policije Branislava Gašića, šefa BIA Aleksandra Vulina, smene članova Saveta REM-a, oduzimanje frekvencija televizijama koje „promovišu mržnju i nasilje“ (Pink i Hepi), smena rukovodstva RTS, ali i gašenja tabloidnih medija koji „objavljuju lažne vesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks“.