Foto: srbija.gov.rs

Obeležena 110-godišnjica početka Prvog svetskog rata

Vesti Autor: M.S. | 15:16 Nedelja, 28 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Dejan Ristić izjavio je danas, na obeležavanju 110-godišnjice početka Prvog svetskog rata, da je rečni ratni monitor ,,Savaˮ u Beogradu jedan od najveličanstvenijih trofeja koji svedoče o pobedi slavne srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Ristić, koji je pre 10 godina kao tadašnji državni sekretar Ministarstva kulture inicirao potpunu obnovu ovog izuzetnog pokretnog kulturnog dobra Srbije, iskazao je zahvalnost Ministarstvu odbrane i Ministarstvu kulture na tome što je ratni monitor ,,Savaˮ (nekadašnji ,,Bodrogˮ) danas u reprezentativnom stanju.

Upravo je u Beogradu počeo i završio se Prvi svetski rat tako što je sa nekadašnjeg austrougarskog rečnog ratnog monitora ,,Bodrogˮ, u noći između 28. i 29. jula 1914. godine, ispaljen prvi hitac u tom oružanom sukobu, dok je poslednje primirje u Prvom svetskom ratu, ono između Kraljevine Srbije i Kraljevine Ugarske, potpisano u Beogradu 13. novembra 1918. godine, podsetio je ministar.

On je, tokom obraćanja na platou kod rečnog ratnog monitora ,,Savaˮ, podsetio i na šesnaestogodišnjeg učenika prestoničke Trgovačke škole Dušana Đonovića, prvu žrtvu Prvog svetskog rata, i pozvao na očuvanje dostojanstvenog sećanja na sve naše junake i stradalnike iz tog perioda.

,,Bodrogˮ (današnji ,,Savaˮ) izrađen je 1904. godine, dok je u sastav aystrougarske dunavske rečne ratne flotile uveden 1905. godine. Sa ovog rečnog ratnog monitora 28. jula 1914. godine, oko 22.30 časova, započet je desant austrougarske dunavske rečne ratne flotile na Kraljevinu Srbiju, čime je, tačno mesec dana nakon ubistva Franca Ferdinanda, i otpočeo Prvi svetski rat.

Tokom svoje bogate istorije ,,Bodrogˮ je bio u sastavu rečne ratne flotile nekolikih država, dok je danas jedan od najznačajnijih ratnih vojnih trofeja Srbije koji svedoče o slavnoj pobedi srpskog oružja u Prvom svetskom ratu.

Obeležavanje 110-godišnjice početka Prvog svetskog rata zajednički su obeležili Ministarstvo odbrane i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.