Foto: srbija.gov.rs

Održana konferencija u znak sećanja na preminulog Predraga Marića

Vesti Autor: M.S. | 14:36 Sreda, 24 04 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić izjavio je danas da je memorijalna konferencija „Predrag Marić“ postala tradicionalno mesto okupljanja teoretičara i stručnjaka u oblasti bezbednosti, koje Ministarstvo izuzetno podržava.

Gašić je na ovoj, trećoj po redu konferenciji, ukazao na to koliko je posao pripadnika Sektora za vanredne situacije težak, odgovoran i zahtevan i koliko je neophodna i važna briga o svakodnevnom čuvanju bezbednosti građana, a pogotovo tokom prirodnih katastrofa.

U toj našoj zajedničkoj borbi i brizi za stanovništvo, ne smemo nikada zaboraviti one ličnosti koje su tokom svog radnog veka zalaganjem i ogromnim trudom ostavile neizbrisiv pečat u našoj velikoj porodici Ministarstva unutrašnjih poslova, poručio je ministar.

On je naveo da je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić temelje ove službe gradio na istinskim vrednostima koje moraju da odlikuju svakog njenog pripadnika, a to su hrabrost, posvećenost, humanost, kolegijalnost i najviši stepen profesionalizma.

Gašić je objasnio da je tema ovogodišnje konferencije usmerena ka upotrebi novih tehnologija u upravljanju vanrednim situacijama, za šta se i sam Predrag Marić zalagao.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, kako je podsetio, od početka 2023. godine uložilo veliki trud u opremanje i jačanje ljudskih kapaciteta Sektora za vanredne situacije, kao i u izgradnju i rekonstrukciju objekata koje taj sektor koristi.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da ovakva konferencija predstavlja sećanje na Predraga Marića i naučni skup, ali isto tako i odu profesionalizmu, radu i posvećenosti.

Predrag Marić je posvetio čitav svoj život Sektoru za vanredne situacije, kao glavnoj službi za spasavanje u Srbiji, ukazao je on i konstatovao da je ovaj sektor sada moderna služba koja se izuzetno snažno razvija, uz napomenu da je protekla godina bila godina najvećeg ulaganja.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić istakao je da su iskustvo Predraga Marića, kao i njegova stručnost i spremnost u postupanju prilikom mnogih vanrednih situacija ostavile dubok trag, ne samo u policiji, već i na matičnom Fakultetu bezbednosti i široj društvenoj zajednici.

Ovom prilikom, Gašić je dodelio predsedniku Crvenog krsta Srbije Draganu Radovanoviću nagradu za izuzetan stručni doprinos u oblasti upravljanja rizikom od katastrofa, dok je rektor Univerziteta u Beogradu dodelio nagradu za najbolji naučni rad sa Druge memorijalne konferencije laureatima Zoranu Jeftiću i Miroslavu Mladenoviću.