Foto: tw/tamodaleko

Otvoren Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“

Vesti Autor: M.S. | 19:34 Četvrtak, 21 03 2024 Foto: tw/tamodaleko

Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, na otvaranju Međunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi“ u Novom Sadu, da je u Vojvodini najviše vidljiva nova vrednost srpskog obrazovnog sistema koji podrazumeva obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

Đukić Dejanović je podsetila na to da 13 nacionalnih manjina može pohađati nastavu na dva načina, od kojih jedan podrazumeva celokupno obrazovanje na srpskom jeziku, uz mogućnost pohađanja izbornog predmeta Maternji jezik/govor sa elementima nacionalne kulture, a drugi celokupno obrazovanje na jednom od osam jezika nacionalnih manjina, uz obavezan nastavni predmet Srpski kao nematernji jezik.

Na ovaj segment našeg obrazovnog sistema smo veoma ponosni, jer on za naše nacionalne manjine obezbeđuje ono što ni jedna zemlja, pa čak ni najrazvijenije demokratije, ne obezbeđuju za svoje građane, pripadnike nacionalnih manjina, ukazala je ona.

Prema njenim rečima, više od šest odsto đaka u Srbiji koristi pravo na to da se obrazuje na svom maternjem jeziku, odnosno više od 38.000 učenika.

Ministraka je podvukla da se u Srbiji više nego ikada govori i radi na osnaživanju ličnog razvoja i podsticanju razvoja vrlina i pozitivnih vrednosti mladih, i dodala da su škole neizostavni deo ovih aktivnosti.

Međunarodni sajam obrazovanja okupio je predstavnike institucija koje predstavljaju više od 500 obrazovnih profila i daju sveobuhvatnu ponudu srednjeg i visokog obrazovanja u našoj zemlji, kao i srednjih škola i fakulteta u Slovačkoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a ponude za nastavak školovanja predstaviće i Ambasada Kanade.