Foto: mfin.gov.rs

Potpisani prvi sporazumi o popustima za studente uz studentsku karticu

Vesti Autor: M.S. | 14:09 Sreda, 22 11 2023 Foto: mfin.gov.rs

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je danas potpisivanju sporazuma o saradnji između Ministarstva prosvete i privrednih subjekata koji će biti partneri na projektu novih studentskih kartica, a koje će omogućiti različite popuste studentima u Srbiji.

Do sada su se 24 privredna subjekta uključila u projekat, a sa 19 njih su danas potpisani sporazumi o saradnji u Ministarstvu finansija. Sporazume je potpisala ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović. 

Siniša Mali se zahvalio kompanijama koje su se do sada odazvale pozivu da se priključe projektu koji obuhvata oko 236.000 studenata državnih i privatnih univerziteta u Srbiji, i naglasio da od 1. decembra počinje primena studentskih kartica sa kojima će studenti moći da ostvare brojne popuste.

-Obećanje koje smo dali ispunili smo, potpisali smo sporazume sa 24 kompanije koje su izrazile želju da budu deo projekta „Studentska kartica“. Hvala što su prepoznali našu želju da našim studentima, našim mladim ljudima, damo nove benefite i koristi koje će da im olakšaju studiranje, rekao je Mali.  

On je istakao da se kroz ovaj projekat studentima pokazuje koliko je važna briga o njima. Kako je istakao, do sada se za studentske kartice prijavilo više od 55.000 studenata koje će na novoj kartici sačekati po 500 dinara od Banke „Poštanska štedionica“. 

-To su sve ogromne koristi za naše studente i način da pokažemo koliko su nam važni. Pozivam sve druge odgovorne kompanije koje imaju želju da budu deo ovog velikog projekta i da nam se pridruže. Ovo je projekat koji će trajati neograničeno, nema roka za prijavu, svi studenti mogu da se prijavljuju u bilo kom trenutku i pozivam sve studente i privatnih i državnih fakulteta da se prijave jer su koristi očigledne, poručio je ministar finansija.

On je dodao da Srbija nikada više nije ulagala u obrazovanje, da su i Univerzitet u Beogradu i Univerzitet u Novom Sadu danas na Šangajskoj listi, ali da je, kako je naglasio, posebno važno da je stopa nezaposlenosti kod mladih pala sa 53 odsto koliko je iznosila 2012. godine na 24 odsto koliko je danas.

Mali je rekao da će se borba za bolje obrazovanje nastaviti uz otvaranje novih fabrika, razvoj i napredak, budući da je to, kako je istakao, način da se mladi zadrže u Srbiji i daje im se prilika da svoje snove ostvare ovde, da zasnuju porodicu, nađu posao nakon studiranja, da svoju budućnost vide u svojoj zemlji. 

-To je naša misija, to je vizija naše uspešnije Srbije i za to se borimo i ovo je samo jedan od načina da mladima pokažemo koliko smo zahvalni i da smo tu da kao država brinemo o njima i pomognemo u njihovom studiranju. Velika je ovo stvar za Vladu Srbije, državu Srbiju, najviše za naše studente, zaključio je Mali.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je nakon potpisavanja sporazuma da će kompanije koje su se pridružile projektu olakšati svakodnevne potrebe studenata. 

-Jeftinija odeća, obuća, sportska oprema, benefiti kada odlaze u bioskope, u trgovinske objekte, turistička putovanja, uslovi za transport, sve će to biti olakšano. Odnos samih studenata i spisak kompanija koje su danas potpisale ugovor je samo početak. Vlada Srbije ne samo da brine o studentima, nego vrlo konkretno ulaže u njih, rekla je Đukić Dejanović. 

Ona je dodala da bi rezultat morao biti olakšano učenje jer su, kako je rekla, ishod tog najbitnijeg proizvoda u Srbiji oni koji se obrazuju, njihovo znanje, umeće, veštine. 

-Oni će biti nosioci društvenog života i zbog toga nema dileme da ne samo Vlada Srbije, Ministarstvo prosvete, već i svi privredni subjekti, razmišljaju na sličan način. Kada tako sinergično radimo sa mladima, sa studentima i kada radimo u dogovoru, nema sumnje da će Srbija praviti još značajnije korake napred, poručila je ministarka.

Predsednik Izvršnog odbora Banke „Poštanska štedionica“ Bojan Kekić izrazio je zadovoljstvo projektom i poručio studentima da će u ekspoziturama te banke moći da preuzmu kartice.

-Raduje me što sada imamo 24 kompanije i siguran sam da taj broj neće biti konačan. Poštanska štedionica sa benefitima sa kojima je izašla pred studente smatra da je to ulaganje u budućnost. Mi smo prepoznatljiva banka stanovništva, nekada banka penzionera, a veliko je zadovoljstvo da nas zovu i banka studenata, rekao je Kekić.

Predsednica studenstke organizacije SKONUS Margareta Smiljanić se u ime studenata zahvalila na angažovanju kompanija i podršci finansijskoj nezavisnosti mladih. 

-Kada smo došli na ovu, tada malu ideju, nismo znali da će ona moći da napravi ovako veliku razliku uz pomoć podrške Ministarstva finansija i Ministarstva prosvete. Ono što nam je najvažnije jeste da je ovo najveći studentski projekat u Srbiji jer ćemo tek nastaviti da pokazujemo da našim dijalogom sa predstavnicima vlasti zaista stavljamo mlade u fokus. Ulaganje u mlade je ulaganje u budućnost naše države, rekla je Smiljanić. 

Odzivu kompanija zahvalio se i direktor Sektora udruženja privrede u PKS Igor Popović rečima da se i PKS rado odazvala pozivu za učešće u ovoj akciji. 

-Uvek kada su mladi u pitanju PKS je tu da pomogne kao što je to činila i na ranijim projektima kao što su Moja prva plata i Dualno obrazovanje. Hvala svim učesnicima koji su podržali ovaj jako bitan projekat za studente koji će im olakšati studentske dane, zaključio je Popović.

Sporazumi o saradnji za učešće u projektu nove studentske kartice do sada su potpisani sa privrednim subjektima: „Srbijavoz“, Etno selo „Sunčana reka“ Banja Koviljača, „Hedonic travel“ Beograd, „Dunav osiguranje“, „Lasta“, „Putevi Srbije“, „Air Serbia“, „Telekom“, „Službeni glasnik“, „Aman“ d.o.o, „Athletic gym“ Beograd, „Monument“, Apotekarska ustanova „Dr Max“, Apotekarska ustanova „BENU“, „SANI OPTIK“ d.o.o, auto-škola „Livija“, Merkator S, Delfi, Jahting klub „Kej“, Apotekarska ustanova „Janković“, auto-škola „PANDA US“ d.o.o, CINEPLEXX Srbija, CINEPLEXX Panonija Novi Sad i „Sport Vision“.