Foto: srbija.gov.rs

Završetak Centra izvrsnosti u Kragujevcu u aprilu ili maju 2024.

Vesti Autor: M.S. | 21:39 Ponedeljak, 13 11 2023 Foto: srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Centar izvrsnosti u Kragujevcu, koji se prostire na 11.500 kvadratnih metara i u čiju izgradnju je uloženo 18 miliona evra, početi sa radom u aprilu ili maju sledeće godine.

Brnabić je tokom obilaska završnih radova na pomenutom objektu u Kragujevcu istakla da se sada raspisuje tender za opremu i nameštaj, te izrazila uverenje da će u aprilu ili maju zaposleni u ovom centru početi sa radom.

Ona je napomenula da gradnja Centra predugo traje, jer smo dodatno menjali projekte kako bi sve bilo završeno u skladu sa međunarodnim standardima, ali da Vlada Srbije nikada nije odustala od ovog projekta.

Verovali smo u to da je taj projekat izuzetno važan za dalji razvoj inovacija u Srbiji i u Kragujevcu, kao i da ga je Univerzitet u Kragujevcu sa svojim profesorima i čitavim nastavnim kadrom i studentima zaslužio, poručila je premijerka.

Prema njenim rečima, u Centru izvrsnosti će privremeno biti smešten i Naučno-tehnološki park u Kragujevcu, čime taj grad postaje peti u Srbiji koji dobija naučno-tehnološki park, ali samo privremeno.

Naime, kako je objasnila, Kragujevcu je potreban mnogo veći naučno-tehnološki park od onog u okviru Centra izvrsnosti, koji ima samo 500 kvadratnih metara, što znači da već od prvog kvartala sledeće godine krećemo u izgradnju inovacionog distrikta pored Državnog data centra, kompletno finansiranog iz budžeta Srbije.

Ona je ocenila da je inovacioni distrikt jedan od najlepših projekata u Srbiji, koji je urađen od strane domaćih mladih arhitekata.

Predsednica Vlade je dodala da očekuje da Kragujevac nastavi snažno sa razvojem koji je pokrenut pre nekih sedam ili osam godina, i ujedno izrazila uverenje da je Državni data centar bio vetar u leđa razvoju tog grada.

Zahvaljujući Data centru praktično ćemo dobiti čitav inovacioni distrikt, jer američka kompanija „Oracle”, koja iz ovog centra daje svoje cloud usluge širom sveta, želi da ovde ima jedan veći tim, tako da će Kragujevac biti dom za „Oracle” u Srbiji, prenela je Brnabić.

Takođe, kako je istakla, vode se razgovori i sa „Mind group“ o otvaranju još jednog naučno-tehnološkog parka, ali i sa predstavnicima CERN-a o tome da u Državnom data centru u Kragujevcu bude superkompjuter za obradu velikih podataka za CERN u Ženevi, čime bi Srbija bila samo jedna od šest zemalja koje to imaju.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić istakao je da je Univerzitet jedan od stubova grada, koji je i kroz istoriju Kragujevac činio većim i otvarao mu nova polja na kojima može da se širi.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović rekao je da ovaj univerzitet, pored toga što je finansirao izgradnju stanova za mlade naučnike, finansijski učestvuje i u projektu izgradnje Centra izvrsnosti, a sve u cilju jačanja naučno-istraživačkog rada.

Zahvaljujući Centru izvrsnosti, koji se prostire na više od 11.000 kvadrata, rešićemo mnoga pitanja, a pre svega smeštaj studenata, jer se očekuje da preko tri hiljade akademaca ovde ima nastavne aktivnosti, naveo je on.

Filipović je najavio da će u okviru inovacionog distrikta biti dosta mogućnosti za školovanje mladih kadrova koji treba da se razvijaju u ovoj oblasti.

Centar izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija, u kojima će raditi mladi naučnici iz Srbije, sastoji se od tri dela – bioinženjering, biomedicina i istraživanje matičnih ćelija.

U novu naučnu ustanovu prvi će se useliti istraživači sa Fakulteta medicinskih nauka, Fakulteta inženjerskih nauka i Instituta za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu.