Foto: ig/beograd_u_slikama

UKLANJA SE SIMBOL BEOGRADA! Počinje REKONSTRUKCIJA TRGA Nikole Pašića

Vesti Autor: K.C. | 12:06 Četvrtak, 26 10 2023 Foto: ig/beograd_u_slikama

Dugo se očekivao početak rekonstrukcije još jednog beogradskog trga. Još 2015. usvojeno je prvobitno arhitektonsko rešenje, pa je zbog reakcije javnosti odlagan početak rada na tom projektu, menjani su prvobitni planovi, ali stigao je trenutak otpočinjanja radova na promeni izgleda trga Nikole Pašića.

Za njegovu obnovu raspisana je javna nabavka. Sekretarijat za investicije Grada Beograda objavio je tender za rekonstrukciju ovog trga u centru grada, a procenjena vrednost radova je 585 miliona dinara ili oko 5 mil evra bez PDV-a.

Rok za podnošenje ponuda je 20. novembar.

Tehnička dokumentacija predviđa, u okviru radova na trgu, između ostalog, i rušenje jedne od najprepoznatljivijih beogradskih fontana, sa čuvenim vodoskokom. Ona će posle radova dobiti znatno svedeniju vodenu naslednicu. Ideja je da fontana bude preoblikovana po uzoru na originalnu od pre gotovo šest i po decenija, odnosno da ima samo bazen bez vodoskoka.

Kada je reč o ostalim radovima, pločnik trga biće u crvenim tonovima pravougaonih i kvadratnih oblika, a na trgu će osim klupa u kombinaciji čelika i drveta biti postavljen i urbani mobilijar kao što su info ploča o istorijatu trga, prostor za bicikle, reklamni medij malog formata, đubrijere... Na prostoru od 8.000 kvadratnih metara, kako je predviđeno, žardinjere po obodu ostaće uglavnom kakvim ih znamo, ali modernizovanog izgleda. Veoma bitna informacija je i najava da postojeće drveće neće biti posečeno. Novina će, uz klupe i drugi mobilijar, biti i drugačije osvetljenje na trgu.

Na arhitektonskom konkursu za obnovu tri trga (među kojima je i trg Nikole Pašića) pobedili su arhitekte Zorica Savičić i Zoran Dmitrović. Oni će u ovoj rekonstrukciji biti od početka do kraja, što nije bilo slučaj sa neslavnom rekonstrukcijom Trga republike. Njihovim angažovanjem, ali i jačom tehničkom kontrolom projekta trebalo bi da se spreče veliki propusti u izvođenju poput onih na Trgu republike.