Foto: srbija.gov.rs

Položen venac na mestu atentata na kralja Aleksandra I Karađorđevića

Vesti Autor: M.S. | 14:54 Sreda, 09 10 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka za brigu o porodici i demografiju i izaslanica predsednika Vlade Republike Srbije Milica Đurđević Stamenkovski položila je danas venac na mestu gde je pre 90 godina izvršen atentat na kralja Aleksandra I Karađorđevića u Marseju.

Đurđević Stamenkovski je istakla da je kralj Aleksandar I Karađorđević bio autentični branilac Evrope, tvorac ujedinjenja, okupljanja, integracija, kako na području na kojem su živeli srpski i drugi jugoslovenski narodi, tako i van njih, u okvirima Male Antante.

Ministarka je naglasila da je srpski narod svoju nacionalnu sudbinu delio sa tadašnjom Francuskom, a to je bila i lična sudbina kralja Aleksandra.

Njegova nacionalna, politička i idejna zaostavština obavezuje da se pred današnjim izazovima podsetimo na naša savezništva, koja su u borbi skovana i u teškim vremenima dokazana, verujući u to da naše prijateljstvo ne pripada samo istorijskom iskustvu, već i mostovima budućnosti koje zajednički gradimo, zaključila je ona.

Na ceremoniji obeležavanja 90 godina od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića, prisutnima se obratio i Kristof Mirman, prefekt regiona Provansa-Alpi-Azurna obala i prefekta Buš-du-Ron.

U delegaciji Vlade Srbije, koju je predvodila ministarka Đurđević Stamenkovski, bio je i ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević.

Milićević je položio venac kod spomenika posvećenom francusko-srpskom prijateljstvu, uz poruku da je kralj Aleksandar I Karađorđević posvetio život procesu ujedinjenja svih koji žive na našim prostorima, kao i da je dao život za ideju Srbije kao centra ujedinjenog regiona, tada mlade države Jugoslavije, kada smo postali moderna država i ušli u red velikih nacija.

Ministar je dodao da je san koji je sanjao kralj Aleksandar i za koji je dao život nestao u ratnom vihoru, potpomognutom tadašnjim interesom svetskih sila da na Balkanu ne postoji jaka država koja vodi svoju politiku.

Prema njegovim rečima, danas, 90 godina nakon smrti kralja Aleksandra, možemo da kažemo da je Srbija ponovo jaka, da pokreće ceo region, da ponovo ima sposobnost da okuplja i integriše, da ima snagu da štiti svoje građane.

Milićević je naglasio da je, kao i u doba kralja Aleksandra, Srbija danas ponovo poštovana i da je glas razuma i istine na međunarodnoj sceni u ovim turbulentnim vremenima, dodajući da je Francuska, kao zemlja u kojoj se obeležava godišnjica, ponovo u redu najbližih prijatelja Srbije.