Foto: ig/buducnostsrbijeav

Poseta nemačkog kancelara Šolca Srbiji - Vučić: "Otvoren razgovor, čuo sam mnogo dobrih i hrabrih poruka"

Vesti Autor: K.C. | 18:10 Petak, 10 06 2022 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Na zajedničkoj konferenciji za medije nakon susreta predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je imao otvoren razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

"Imao sam otvoren razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, sa kojim sam razmenio mišljenja o aktuelnoj globalnoj i regionalnoj situaciji, ali i o evropskoj budućnosti Srbije i proširenju bilateralne, a naročito ekonomske saradnje", napisao je predsednik Vučić i na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Mediji prenose i da je nemački kancelar istakao da "Nemačka želi da ponovo pogura evropsku perspektivu Zapadnog Balkana obećanu pre dve decenije u Solunu i istovremeno očekuje od kandidata da se pridruže sankcijama protiv Rusije".

"Važno je da EU i svi zajedno pokazujemo solidarnost sa Ukrajinom, da pomognemo da se brani protiv agresije. Uveli smo sankcije, i važno je da se tome što veći broj zemalja priključi", rekao je Šolc.

"Kada je reč o evropskoj integraciji podržavamo sve težnje Zapadnog Balkana, a na tom putu su potrebne reforme u vladavini prava, slobodi medija, borbi protiv korupcije. Vidimo da je usvojena pravosudna reforma, koja predstavljaju takav napredak, ali potrebni su dalji koraci", poručio je Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Razgovarali smo o političkoj situaciji u svetu i Šolc je na veoma decidan, jasan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije, odnosno da podržim restritktivne mere koje je EU već donela protiv Rusije”, rekao je Vučić.

Vučić je ocenio danas da Srbija i Nemačka sve bliže i bolje ekonomski sarađuju, dodajući da je Nemačka prvi spoljnotrgovinski partner Srbije, a Srbija Nemačkoj najveći trgovinski partner na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Vučić je rekao danas da je čuo mnogo dobrih i hrabrih poruka nemačkog kancelara Olafa Šolca. Vučić je izrazio i očekivanje da će se tokom narednih susreta više govoriti o budućnosti.

"Radi se o suštinski ohrabrujućim rečima iako znam kako će svi u Srbiji da pričaju samo o Kosovu, ne želeći da čuju sve drugo. Kao da nikada ranije nismo čuli da je Nemačka već priznala Kosovo. Ja sam ohrabren i mislim da smo čuli mnogo dobrih i hrabrih poruka kancelara“, istakao je Vučić.

Prema rečima predsednika Srbije danas se prvi put čulo od nekoga iz Evrope da se od Srbije traži međusobno priznanje sa Kosovom. Predsednik Vučić je istakao da će Srbija sagledati kako da se ophodi prema tome.

"Koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi vole teritorijalni integritet Srbije", poručio je Vučić podsetivši da je rezolucija UN 1244 koja garantuje Srbiji teritorijalni integritet i dalje u punoj snazi.