Foto: unsplash.com

Postignut DOGOVOR o ceni malina ili ne: Ko je zadovoljniji, hladnjačari ili malinari?

Vesti Autor: K.C. | 10:21 Subota, 08 06 2024 Foto: unsplash.com

Berba malina je počela, a otkupna cena po kilogramu iznosi 250 dinara.

Ukoliko izvozna cena premaši taj iznos, dobit će deliti hladnjačari i poljoprivrednici u odnosu 40 prema 60 u korist poljoprivrednika, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Država će, osim dogovora o otkupnoj ceni, proces otkupa maline pratiti dvosmerno i ako bude bilo neophodno, kako nijedna strana ne bi bila oštećena, intervenisaće u skladu sa zakonom, ističe ministar poljoprivrede i dodaje da su netačni navodi da dogovor nije postignut.

Dakle, 31. maja postigli smo dogovor da početna otkupna cena maline bude 250 dinara po kilogramu plus formula 60–40 posto od izvozne cene maline u korist proizvođača. Dakle, mi smo taj dogovor postigli", kaže ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović.

On je naglasio da država ne može da obezbedi otkupnu cenu maline, ali je učestvovala u dijalogu kao posrednik između otkupljivača i proizvođača.

Cenu maline diktira tržište. Ali država Srbija kroz čitav niz podsticaja amortizuje negativne efekte tržišta, pre svega kada su u pitanju primarni poljoprivredi proizvođači", kaže Martinović i dodaje: Realno je da se očekuje da cena maline ide gore. Tako da ovo što smo se dogovorili apsolutno mi smatramo čak i više ide u korist proizvođača nego otkupljivača maline."

Konferenciji za medije su prisustvovali i hladnjačari i malinari i potvrdili da je 31. maja postignut dogovor za početnu cenu otkupa od 250 dinara za malinu. Malinari dodaju da očekuju da će izvozna cena premašiti taj iznos i da će razlikom biti svi zadovoljni.
Međutim, malinari okupljeni oko udruženja Vilamet" Arilje nezadovoljni su postignutim dogovorom o otkupnoj ceni maline od 250 dinara po kilogramu i ne prihvataju ga, izjavio je predstavnik ovog udruženja Mileta Pilčević.

Pilčević je rekao da je o dogovoru čuo iz medija i da su predstavnici ovog udruženja bili isključeni iz poslednjih pregovora iako su na svim prethodnim sastancima bili prisutni.

„Šokirani smo da smo isključeni iz pregovora i time da se dovode neki drugi ljudi koji to dogovore bez ičije saglasnosti. Oni su podržali rešenje od 250 dinara po kilogramu, što mi nikako ne prihvatamo. To je cena proizvodnje“, rekao je on.

Navodi da su se proizvođači maline nadali da će ih Ministarstvo zaštititi i dati im podršku, ali da su, kako kaže, prepušteni sami sebi.

Proizvođači su ranije za nedelju, 9. jun, najavili protest ukoliko se dogovor o otkupnoj ceni maline ne postigne, a Pilčević kaže da će se malinari okupljeni oko udruženja „Vilamet“ priključiti protestu.

Prema rečima Polčevića, osim malinara iz Arilja najavljena je i podrška proizvođača iz Ivanjice i Kraljeva i drugih mesta.