Foto: srbija.gov.rs/Slobodan Miljević

Potpisan memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije

Vesti Autor: M.S. | 12:21 Sreda, 10 07 2024 Foto: srbija.gov.rs/Slobodan Miljević

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević prisustvovao je danas potpisivanju Memoranduma u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji između pet ministarstava Vlade i 20 naučno-akademskih institucija i instituta.

Memorandum su u Palati Srbija potpisali Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete sa Elektroprivredom Srbije, Elektromrežom Srbije, Institutom za nuklearne nauke Vinča, Srpskim nuklearnim društvom, Direktoratom za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, fakultetima ekonomskih, medicinskih i tehničkih nauka.

Vučević je, nakon potpisivanja Memoranduma, istakao da se ovim ispravlja greška učinjena osamdesetih godina prošlog veka, kada je država zabranila proizvodnju nuklearne energije.

Niko nema dilemu o tome da će pitanje električne energije biti dominantno i strateško, kao i da će ulaganje u ovo oblast biti pitanje suvereniteta i samostalnosti jedne države, rekao je Vučević.

Premijer je naglasio da se radi o mirnodopskoj nuklearnoj energiji i zamolio da se ovo pitanje ne politizuje, kao i da je zbog toga angažovana naučna zajednica.

Prema njegovim rečima, pitanje kadrova u ovoj oblasti biće izazovno i na tome će raditi Ministarstvo prosvete.

Vučević je dodao da je moguće razvijati nuklearnu energiju uz zaštitu životne sredine i zdravlja stanovnika Srbije.

Verujem u to da je ovo velika šansa za razvoj Srbije. Očekujem da radite transparentno i otvoreno, poručio je Vučević.