Foto: srbija.gov.rs

Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa NR Kinom

Vesti Autor: M.S. | 12:43 Utorak, 17 10 2023 Foto: srbija.gov.rs

U prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika NR Kine Si Đinpinga, danas su u Pekingu potpisana četiri dokumenta, od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine, koji će obuhvatiti 10.412 srpskih proizvoda i 8.930 kineskih.

Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović i ministar trgovine NR Kine Vang Ventao.

Takođe, potpisani su i Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje Srbije i NR Kine, kao i srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji inicijative „Pojas i put” između Vlade NR Kine i Vlade Republike Srbije.

Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike potpisali su potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i predsedavajući Nacionalnoj komisiji za reformu i razvoj Dženg Šanđie.

Sastanku predsednika Srbije i Kine i potpisivanju ovih dokumenata, pored Siniše Malog i Tomislava Momirovića, prisustvovali su i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ambasadorka Srbije u NR Kini Maja Stefanović.