Foto: srbija.gov.rs

Nastavak uspešne saradnje Srbije i Kine

Vesti Autor: M.S. | 14:57 Četvrtak, 05 10 2023 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa novim ambasadorom NR Kine u Srbiji Li Mingom o nastavku uspešne saradnje dveju zemalja, ukazavši na to da su Srbija i Kina izgradile uzajamno poverenje i da nikada u istoriji nisu imale bolje odnose.

Mali je istakao da je Srbija ostvarila veliki napredak u poslednjih deset godina i dominantna je ekonomija u regionu, uz napomenu da se u našoj zemlji povećavaju plate i penzije i realizuju veliki kapitalni projekti.

U tom smislu veliku zahvalnost dugujemo upravo Kini, rekao je potpredsednik Vlade, ocenjujući ujedno da svi zajednički projekti dveju zemalja dobro napreduju.

On je podsetio na to da „Er Srbija” od prošle godine, uvođenjem leta između Beograda i Tjenđina, ponovo direktno leti do Kine, dodavši da je Srbija, kada je reč o unapređenju saradnje u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija,  prepoznala značaj ulaganja u IKT i veštačku inteligenciju, gde je Kina aposolutni lider.

Mali je rekao da je Srbija zbog sankcija izgubila decenije i da to mora da nadoknadi, uz napomenu da naša zemlja želi da bude u toku sa inovacijama i da u tome očekuje podršku Kine.

Ambasador Li Ming je istakao da je saradnja Srbije i Kine zasnovana na dubokom prijateljstvu i da ima potencijala za njeno dodatno unapređenje.

On je ukazao na značaj predstojećeg Trećeg foruma za međunarodnu saradnju inicijative „Pojas i put”, pri čemu je čestitao Srbiji na dobijanju organizacije specijalizovane izložbe EKSPO 2027.

Sagovornici su ocenili da je to dobra prilika kako za našu zemlju, tako i za čitav region.