Foto: ig/vesicg

Potpisan ugovor o izgradnji putničkog pristaništa u Banoštoru na Dunavu

Vesti Autor: M.S. | 13:17 Petak, 09 02 2024 Foto: ig/vesicg

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović  prisustvovali su danas potpisivanju Ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji projekta izgradnje međunarodnog pristaništa u Banoštoru, čija vrednost iznosi 3,4 miliona evra i koji će doprineti razvoju turizma na Dunavu.

Vesić je, nakon potpisivanja ugovora, rekao da je važno to što će se graditi još jedan pristan na Dunavu jer sve više turista dolazi kruzerima u Srbiju.

Prošle godine smo imali 35 odsto više turista koji su došli u Srbiju rekom nego 2022. godine. Taj trend će se nastaviti i država mora da izgradi neophodnu infrastrukturu, ukazao je on.

Ministar je istakao da je izgradnja banoštorskog pristaništa jedna od aktivnosti u okviru kapitalnog projekta „Zaplovi Srbijom”.

Mirović je rekao da je reč o projektu koji će umnogome doprineti razvoju turizma u opštini Beočin, ali i celoj Vojvodini, dodavši da će se pristaništa graditi i u Apatinu i Sremskim Karlovcima, dok će u Somboru biti izgrađena marina.

On je, navodeći da ćemo time postati mnogo atraktivnija destinacija za turiste koji dolaze brodovima i kruzerima, ukazao na to da investiranje u unapređenje nautičke ponude podrazumeva i ulaganje u prateću infrastrukturu i sadržaje, što treba dodatno da privuče turiste.

Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji ovog projekta potpisan je između Ministarstva turizma i omladine, Opštine Beočin, Agencije za upravljanje lukama i Direkcije za vodne puteve.