Foto: Ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije - Pregovori o Kosovu pokazuju ŽURBU Zapada zbog Putina

Vesti Autor: K.C. | 15:08 Ponedeljak, 12 09 2022 Foto: Ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka na Brdu kod Kranja u okviru procesa Brdo-Brioni da nova "armatura" pregovora o Kosovu podrazumeva intenzivnije razgovore i "žurbu" Zapada da izmaknu Putinu argument priznanja Kosova zbog rata u Ukrajini.

Predsednik Srbije je rekao da će pregovarački proces izgledati potpuno drugačije, jer će biti mnogo dolazaka različitih stručnjaka. Naveo je i dva razloga za to:
"Prvo je da niko ne želi novi sukob na Balkanu, a druga stvar je da žele da izvuku argument Putinu iz ruku koji je on već koristio u razgovorima sa svim zapadnim moćnicima, a to je "ako ste vi mogli da napravite presedan sa Kosovom mogu i ja". Oni tu hoće da mu izmaknu stolicu i zato im se žuri", objasnio je Vučić.

Vučić je preneo da je na današnjem skupu lidera Zapadnog Balkana, u okviru procesa Brdo-Brioni, usvojen zajednički zaključak čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana. On je kazao novinarima da je usvojen dokument od šest tačaka.