Foto: tw/advterzic

Protesti PROTIV litijuma postaju ANTIEVROPSKI protesti?

Vesti Autor: K.C. | 07:19 Utorak, 03 09 2024 Foto: tw/advterzic

Na poslednjem protestu protiv iskopavanja litijuma u prvom planu bila su hapšenja aktivista, ali čini se i narativ protiv Evropske unije, pišu dnevne novine Blic.

I na transparentima i sa govornica mogle su da se čuju izrazito anti-EU poruke u kome se Brisel označava ni manje ni više nego okupatorom i kolonizatorom. Analitičari smatraju da protesti imaju problem jer nemaju jasnu strategiju i organizaciju i nisu politički artikulisani.

Pošto su gotovo svi govornici na skupu u nedelju imali izrazito anti-EU poruku postavlja se pitanje da li to i koliko može uticati na budućnost protesta i eventualno podele među učesnicima?
,,Blic" prenosi izjavu Bojana Klačara, izvršnog direktora CESID-a, koji kaže za da ,,nije postignut dogovor ili strategija kako protesti treba da izgledaju".

,,Poslednji protest organizovala je ,,Eko straža", a ranije su u organizaciji demonstracija bile neka druga ekološka udruženja. Različiti organizatori nameću različite teme zbog čega postoje različite poruke pa su i protesti nekoherentni", ocenjuje Klačar.