Foto: Uzvik

Srbija i Danska obeležile 105 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa

Vesti Autor: A.C. | 19:12 Četvrtak, 20 10 2022 Foto: Uzvik

Danas je u Državnom arhivu Srbije obeležena 105. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kraljevine Srbije i Kraljevine Danske.

Ovaj važan datum iz istorije dve zemlje obeležen je predstavljanjem jubilarne prigodne poštanske marke, uručenjem slika profesora Jefte Perića Spomen zbirci Pavla Beljanskog i promocijom zbornika dokumenata "Kraljevina Srbija i Kraljevina Danska".

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je ovom prilikom da je siguran da će bilateralni odnosi dve zemlje u svakom smislu i dalje napredovati, kao i da primer Danske pokazuje da narodi, koji nisu veliki brojem, mogu da budu veliki na svetskoj sceni.
"Diplomatski odnosi Danske i Srbije uspostavljeni su u vihoru Prvog svetskog rata, u trenutku kada su srpski kralj i vojska iz Soluna planirali pobedonosni povratak u otadžbinu. Prijateljstvo država i naroda kada je iskreno i kada ima tako duboke korene, najotpornije je na sve ratne vihore i uvek teži nadgradnji", istakao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.