Foto: srbija.gov.rs

Srbija kontinuirano radi na unapređenju ljudskih i manjinskih prava

Vesti Autor: M.S. | 10:52 Petak, 13 10 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov izjavio je da se u našoj zemlji kontinuirano radi na unapređenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava, te da je u proteklom periodu došlo do značajnog napretka u toj oblasti.

Žigmanov, koji je juče otvorio panel-diskusiju o ljudskim pravima u okviru Beogradske bezbednosne konferencije, istakao je da se preduzimaju aktivnosti na održivosti ostvarenih rezultata, pre svega u implementaciji propisanih normi i funkcionisanju novouspostavljenih mehanizama.

On je podvukao da je Srbija ratifikovala sve najvažnije međunarodne ugovore o ljudskim pravima i redovno izveštava o njihovoj primeni.

Takođe, kako je dodao, međunarodno-pravni okvir zaštite ljudskih prava unapređen je prošlog meseca usvajanjem Zakona o potvrđivanju Opcionog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Na ovaj način, naša zemlja je zaokružila sistem međunarodne zaštite u oblasti ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, ovo je zajednički uspeh Vlade i organizacija civilnog društva, koje su podnosile inicijative za potvrđivanje ovog protokola i ukazivale na mogućnosti koje on pruža potencijalnim žrtvama povrede prava.

On je napomenuo i da je ove godine naša država uspešno prošla kroz Četvrti ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda, najvažnijeg nadzora u oblasti ljudskih prava u svim državama članicama Ujedinjenih nacija. Izveštaj je usvojen uz pohvale u Savetu za ljudska prava UN u Ženevi 3. oktobra.

Kao najveće izazove u oblasti zaštite ljudskih prava, Žigmanov je naveo rasprostranjen govor mržnje, posebno na društvenim mrežama, rastući broj femicida i zločina iz mržnje, te izazove prihvatanja različitosti i unapređenja tolerancije u društvu.

U isto vreme, kako je naglasio, izazov predstavlja implementacija zakonom propisanih mera, kao i identifikovanje i razvijanje mehanizama na lokalnom nivou za praćenje i ostvarivanje ljudskih prava.

Nalazimo se u godini značajnog jubileja – 75 godina od donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN, a resorno ministarstvo sprovodi brojne aktivnosti u okviru programa „75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN”, kojima želi da promoviše kulturu ljudskih prava i važnost njihove zaštite, zaključio je on.