Foto: srbija.gov.rs

Uspešno predstavljen izveštaj Srbije o primeni preporuka UN za ljudska prava

Vesti Autor: M.S. | 18:13 Četvrtak, 29 06 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov predsedavao je danas sednici Saveta za praćenje primene preporuka Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Sednica je bila posvećena predstavljanju preporuka koje je Srbija dobila u okviru Četvrtog ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda od članica Saveta za ljudska prava UN, kao i narednim koracima u radu Saveta.

Srbija je u Ženevi dobila ukupno 256 preporuka, od kojih je odmah prihvaćeno 193, a za razmatranje od strane Vlade ostavljene su 63 preporuke.

Žigmanov je izrazio zahvalnost članovima Saveta i organizacijama civilnog društva na tome što je, zahvaljujući prethodnim pripremama i saradnji, državna delegacija uspešno predstavila izveštaj Srbije.

Za nas je veoma važno da se uspostavljeni način saradnje nastavi i tokom procesa rada na sprovođenju dobijenih preporuka, rekao je ministar.

Pomoćnica ministra Ivana Joksimović detaljnije je govorila o preporukama koje je Srbija dobila, odnosno o rokovima do kada bi naša zemlja trebalo da se izjasni o preporukama koje državna delegacija nije prihvatila, kao i o mehanizmu praćenja primene prihvaćenih preporuka kroz bazu koja će biti uspostavljena.

Sekretar Saveta Tanja Srećković podnela je izveštaj o nedavnom sastanku u sedištu UN u Ženevi, na kojem je, kao primer dobre prakse, Srbija bila pozvana da predstavi rad našeg saveta za praćenje primene preporuka UN za ljudska prava.

Članovi Saveta su obavešteni o tome da je, nakon višegodišnjih inicijativa organizacija civilnog društva i zalaganja resora za ljudska prava, Vlada Srbije na sednici održanoj 15. juna ove godine usvojila Nacrt zakona o potvrđivanju Opcionog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, kao i da se razmatranje ovog protokola očekuje na jesenjem zasedanju Narodne skupštine Republike Srbije.