Foto: spc.rs

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas praznuju VELIKI ČETVRTAK

Vesti Autor: K.C. | 08:37 Četvrtak, 21 04 2022 Foto: spc.rs

Pred praznik Pashu, u četvrtak, Hristos se sa učenicima vratio u Jerusalim gde je na taj dan, koji se proslavlja kao Veliki Četvrtak, bila Tajna večera.

Isus je tada ustanovio Svetu Tajnu Pričešća govoreći: "Uzmite, jedite; ovo je telo moje." i "Pijte iz nje svi; Jer ovo je krv moja Novoga Zaveta koja se proliva za mnoge radi otpuštenja grehova" (Mt. 26, 26-28). Ove se reči mogu čuti u toku Svete Liturgije.

Gospod Isus Hristos je svojim učenicima oprao noge učeći ih tako, sopstvenim primerom, kako treba da služe jedni drugima. Zapovedio im je i da ljube jedni druge: "Da ljubite jedni druge kao što ja vas ljubim" (Jn. 15, 12), i otvoreno govorio o predstojećem stradanju. 

Bogosluženja na Veliki četvrtak

Veliki Četvrtak je dan posvećen spomenu ustanovljenja Tajne večere odnosno Svete Evharistije (lomljenje hlebova), odnosno na „umovenije" (pranje) nogu, na oproštajnu besedu Isusa Hrista s učenicima - u Sionskoj gornici i na putu za Getsimanski vrt, na prvosvešteničke molitve Gospodove pred stradanja, i na predaju Bogočoveka na stradanje.

Na Veliki četvrtak služi se Liturgija Svetog Vasilija Velikog, i toga dana je Gospod ustanovio Svetu Tajnu Pričešća. Na taj dan uveče, čita se dvanaest odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom.

U crkvama, vezuju se zvona, jer su ona znak radosti. Ponovo će se čuti tek na Vaskrs. Do tada, bogosluženja najavljuju se klepalima.

Veliki četvrtak jedini je dan u Velikoj nedelji kada je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, kao i popiti nešto vina.

Prema Novom Zavetu na Tajnoj večeri je uspostavljen evharistijski obred, odnosno Sveto Pričešće, pa se mnogi vernici baš i pričešćuju na Veliki četvrtak.

Na ovaj dan je najvažniji činiti dobra dela, posti se i vernici se posvećuju molitvi, a najpre čistoći misli i duše.