Foto: ig/vesicg

Veliki značaj saobraćajne povezanosti sa Mađarskom

Vesti Autor: M.S. | 16:55 Utorak, 28 03 2023 Foto: ig/vesicg

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da su Srbija i Mađarska formirale zajedničku radnu grupu koja će se baviti uređenjem saobraćaja na budućoj brzoj pruzi između Beograda i Budimpešte.

Vesić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Budimpešti, rekao je nakon razgovora sa ministrom saobraćaja i građevinarstva Mađarske Janošem Lazarom, da će, kada ova pruga bude puštena u saobraćaj 2025. godine, granični prelazi biti na samim železničkim stanicama kako se vozovi ne bi zaustavljali.

On je podsetio na to da je Srbija završila brzu prugu do Novog Sada u dužini od 75 kilometara i da gradi deonicu do Subotice u dužini od 108 kilometara, koja će biti gotova 2024. godine, dok će Mađarska svoj deo završiti 2025. godine, kada će se između Beograda i Budimpešte stizati za oko tri sata.

Ministar je podsetio na to da se ove godine obeležava i 140 godina od uspostavljanja železničkog saobraćaja između glavnih gradova dveju zemalja i da je tada prvi voz iz Beograda stigao u Budimpeštu.

Vesić je dodao da je sa mađarskim kolegom razgovarao i o izgradnji brze saobraćajnice između Bačkog Brega i Nakova.

On je rekao da će ove godine biti potpisan ugovor za izgradnju pomenute saobraćajnice, koja će potpuno promeniti granični prelaz Bački Breg, objasnivši da će mađarska strana uraditi dodatne radove na infrastrukturi i da će taj prelaz biti mnogo veći.

Kada bude završena brza saobraćajanica, taj prelaz neće biti manje opterećen od Horgoša, naveo je Vesić i dodao će se vrlo brzo krenuti u zajedničku rekonstrukciju prelaza Bački Breg, pošto je projekat završen u januaru.

Ministar je rekao da bi mađarska strana trebalo da unapredi i prelaz Kelebija koji će postati „zeleni koridor”, kao i da bi do uskršnjih praznika trebalo da bude završena rekonstrukcija prelaza Horgoš.

On je predočio da će Srbija i Mađarska uputiti pozive Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Albaniji, Grčkoj i Turskoj da se pridruže izgradnji brze pruge, koja će prvo povezati Budimpeštu i Beograd, a kasnije i Niš, Preševo i granicu sa Severnom Makedonijom.

Vesić je rekao da Srbija i Mađarska, pored brze pruge Beograd- Budimpešta, zajedno grade i prugu Subotica – Segedin, a da je u planu i gradnja pruge Subotica - Baja.

Ministar je predočio da će pruga od Subotice do Segedina u oktobru biti otvorena za putnički saobraćaj, a da je za prugu od Subotice do Baje već završen idejni projekat.

On je istakao da je srpska strana spremna da nakon idejnog projekta počne zajedničko projektovanje i izgradnju naše trećine pruge, dodavši da veliki broj građana gravitira na tom prostoru i tek će se videti da li će se pruga do Baje finansirati uz pomoć EU ili iz budžeta.

Lazar je naveo da je Mađarska zainteresovana za nastavak brze pruge južno od Beograda, u tri pravca, preko Bugarske u pravcu Turske i preko Severne Makedonije u pravcu Grčke, odnosno do Albanije, da se mreža brzih pruga proširi i da se na taj način roba znatno lakše železnicom prevozi u EU.

On je ukazao na to da Mađarska već sada radi na projektu železničke zaobilaznice kod Budimpešte kako bi roba koja dolazi ovim prevozom iz pravca jugoistoka mogla da se preveze bez zadržavanja prema EU i Zapadnoj Evropi.

Ministar je naglasio da je Srbija najvažniji saveznik i partner Mađarske u regionu, prenevši da je na sastanku postignut dogovor o tome da se preko novih graničnih prelaza povežu brze saobraćajnice i auto-putevi u obe zemlje, kao i da se više radi na korišćenju Dunava kao plovne saobraćajnice između dve zemlje.