Foto: msp.gov.rs

Unapređenje sveukupne saradnje sa Alžirom

Vesti Autor: M.S. | 13:28 Četvrtak, 29 06 2023 Foto: msp.gov.rs

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa ambasadorom Narodne Demokratske Republike Alžir u Beogradu Fatahom Mahrazom, nakon uspešne posete alžirskog ministra inostranih poslova i dijaspore Ahmeda Atafa Srbiji, kojom je otvorena nova etapa u odnosima dveju tradicionalno prijateljskih zemalja.

Sagovornici su se juče saglasili da je tokom posete alžirskog šefa diplomatije postignuta potpuna saglasnost dveju strana o potrebi jačanja političkog dijaloga, razmeni poseta na najvišem nivou i unapređenju ekonomske, kulturne, prosvetne i svake druge saradnje, a u skladu sa dogovorenim planom i mapom puta.

U tom smislu, obostrano je istaknuta važnost što skorije posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Alžiru, što bi dalo snažan podsticaj sveukupnom razvoju odnosa, posebno na ekonomskom planu. 

Dačić je potvrdio stav Srbije o potrebi mirnog rešavanja svih sporova, uključujući i pitanje Zapadne Sahare.

On je ponovio podršku Srbije naporima procesa koji vode Ujedinjene nacije da se ovo pitanje reši u skladu sa međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama Generalne skupštine i Saveta bezbednosti UN, u cilju postizanja pravednog i trajnog rešenja.

Šef srpske diplomatije je iskazao zahvalnost ambasadoru na podršci koju je Alžir pružio kandidaturi Beograda za specijalizovanu izložbu „Ekspo 2027”, i čestitao toj zemlji na izboru za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (2024-25).

Mahraz je ponovio da Alžir principijelno podržava teritorijalnu celovitost i suverenitet Republike Srbije.